Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 02 oktober 2018

Inzicht in inzamelprocessen

De diepte in met smartdata

Met smartdata krijgen inzamelaars en gemeenten meer inzicht in inzamelprocessen. VConsyst geeft aan waar zij op moeten letten als ze hier mee aan de slag willen gaan.

DSC_5387-bewerktePAS_wifi.jpgChiplock 4.0

Vulgraadsystemen in (ondergrondse) inzamelsystemen helpen efficiënter in te zamelen en daarmee CO2-uitstoot, brandstofverbruik, inzameluren en -kilometers te reduceren. Allemaal noodzaak om de leefomgeving te verbeteren en milieudoelstellingen te behalen. Maar waar moet je als inzamelaar of gemeente op letten? Er zijn veel oplossingen en producten beschikbaar. En daarmee ook valkuilen. Want hoe maak je de vertaalslag van data naar informatie en hoe zet je dit efficiënt in?

Real-time inzicht

Vulgraadsystemen zijn voorzien van datacommunicatie middels het ‘Internet of Things’ (IoT). Hiermee worden voordelen zoals lage datakosten, betrouwbaar netwerk en continuïteit benut en wordt vulgraadverloop, per individueel inzamelsysteem, inzichtelijk gemaakt. Met brondata wordt de meest optimale inzamelroute berekend. Fracties zoals papier en pmd, waarbij gewichten van volle inzamelsystemen variëren, lenen zich prima voor de IoT-vulgraadsystemen.

DSC_4915.jpgProductmanager Rudo Hoekman met een IoT sensor.

Meten is weten

De oplossing ligt niet alleen in het plaatsen van vulgraadsensoren, maar ook in de organisatie van de gehele grondstofinzameling. Is er bijvoorbeeld sprake van reeds bestaande toegangselektronica op ondergrondse inzamelsystemen? Dan kan in combinatie met weegdata een voorspelling van de vulgraad worden gemaakt. In zekere zin is dit ook een ‘vulgraadsysteem’.

Het managen van deze systemen kan via een functioneel beheerplatform. Hiermee wordt de apparatuur in inzamelmiddelen geheel naar de specifieke wens van gebruikers geconfigureerd. Zo genereer je dus je eigen ‘smartdata’.

VConsyst Dynamics

VConsyst Dynamics beheerplatform geeft inzichten in de data van inzamelprocessen. Zo beheer je de autorisatie, registratie en configuratie van inzamelsystemen. Ook informatie over gebruikers, stortingen, vulgraad, brandmeldingen en recente ledigingsmomenten kan je met de applicatie eenvoudig inzien. Zo is het haalbaar om met minder voertuigbewegingen en inzamelkosten dezelfde tonnages grondstoffen in te zamelen. Vulgraadinformatie ondersteunt bovendien in beslissingen over preventief onderhoud en reparaties.

Over VConsyst

VConsyst levert totaaloplossingen in de afvalinzameling, sport & recreatie en metaalbewerking. Organisaties die afval inzamelen en bewust omgaan met de urgentie om schaarser wordende grondstoffen opnieuw te gebruiken, kunnen vertrouwen op de duurzame oplossingen van VConsyst.

Meer weten over VConsyst?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! augustus 2018 (nummer 5)