Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 08 december 2008

Pollutec vestigt toch record

Ondanks de economische tegenwind was de Pollutec in Lyon afgelopen week toch groter dan ooit te voren.

De beursoppervlakte was dit jaar elf procent meer dan twee jaar geleden. Ook waren er bijzonder veel bezoekers, hoewel de exacte cijfers nog niet bekend zijn. Het was alle dagen druk en meeste standhouders waren zeer tevreden over de aanloop en resultaten daarvan. De stemming over het economische klimaat was zeer wisselend. Door de moeilijkheden met het krijgen van financiering zijn grotere projecten en investeringen duidelijk op een laag pitje gezet. Ook de belangstelling rond de herbruikbare materialen als metalen, kunststoffen en papier is er wel maar zet zich nog niet om in directe daden. De voorraden zijn daarvoor te groot. Toch was de stemming overwegend optimistisch.
Opvallend waren de landenpaviljoens van Japan en Mexico, waar vooral in de eerstgenoemde veel te zien was op technologisch vlak. Nederland had dit jaar geen paviljoen, maar er waren wel een groot aantal Nederlandse bedrijven die zelf een stand op de beurs hadden. De Nederlanders vonden het een goede beurs wat betreft bezoek en resultaten. In totaal waren er ongeveer 630 standhouders verdeeld over drie hallen.
Het concept van de Pollutec wordt inmiddels uitgebreid naar andere landen. Er zijn al vergelijkbare shows in Algerije (1-4 juni 2009) en in Abu Dhabi (19-21 januari 2009). In de ontwikkelingsfase is er nog een beurs in Marokko. De volgende editie van Pollutec vindt in Parijs plaats, van 1 tot 4 december 2009.

Nederlandse deelnemers
Engels liet een echte noviteit zien op Pollutec: een ondergrondse perscontainer. Niet zozeer het fenomeen (er zijn al meer ondergrondse perscontainers ontwikkeld) als wel de uitvoering. Het persmechanisme is een klep die de min of meer vergelijkbaar met het kraakperssysteem de inhoud van de container aandrukt. De energie wordt verkregen van zonnecellen en de verdichting is ongeveer een factor 3. Bollegraaf liet de kunststofafbinding - in plaats van staal - van balenpersen zien en ging vooral in op sorteertechnologie van kunststoffen. Om ontwikkelende landen en helpende hand te bieden te exporteren naar Europa heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken het CBI opgericht. Bedrijven in bijvoorbeeld India en Brazilië worden geholpen om aan de regelgeving en standaards van de EU te voldoen. Er zijn wel veel projecten in water, waaronder outsourcing door Nederlandse bedrijven, maar nog niet in de afval en recycling. Het industriële scharenbedrijf Holmatro stond voor het eerst op Pollutec met een mobiele lichtgewicht en een stationaire schaar voor gebruik bij de demontage van metalen producten. De aanwezigheid van Knapzak op Pollutec legt het bedrijf geen windeieren. Frankrijk is inmiddels na Nederland de grootste afzetmarkt geworden. De afgelopen jaren is de afzet gegroeid van zo'n vijf procent naar veertig procent van het volume dat Knapzak afzet. Terberg liet een aantal vernieuwingen zien waaronder een systeem waarmee de belading voor meer dan de helft kan besparen op het energieverbruik van de motor en een brede kam waarmee verschillende containers kunnen worden geleegd. De Christiaens Group liet zijn activiteiten op composteringsgebied zien. Het bedrijf ontwikkelt en levert turnkey-compostteringsytemen in onder andere Europa, Noord-Amerika en Azië. In Nederland bij Van Kaathoven, Ogar en Razob.

EEP Award
Het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie (LabMET) van de UGent uit België heeft de European Environmental Press Award gewonnen. LabMET kreeg de prijs voor zijn biokatalysator BioPAD. Die maakt het mogelijk om toxische stoffen in het milieu sneller af te breken aan de hand van nanotechnologie. BioPAD is een katalysator die vervuilende stoffen zoals pcb's gedeeltelijk af kan breken in plaats van ze gewoon uit te filteren en door te sluizen naar een andere fase in het recyclage- of saneringsproces. De reststoffen na de afbraak zijn onschadelijk. Daarmee scoort BioPAD beter dan vertrouwde methoden zoals actieve kooladsorptie of katalyse op ijzer. De tweede prijs was voor St1 Biofuels uit Finland voor Etanolix. Dit is een kleinschalige installatie die direct bij een bron van organisch afval geplaatst kan worden en waarmee ethanol als biogas geproduceerd kan worden. De bronzen prijs ging tot slot naar Pannon Jet uit Hongarije voor een technologie voor het recyclen van banden met water. Via een extreem hogedruk waterstraal worden de banden in zeer homogene deeltjes van minder dan 0,5 mm gesneden. Hierdoor is het mogelijk om het materiaal volledig te hervulcaniseren.