Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 11 maart 2010

Overhandiging hybride vuilniswagen aan Roteb

De Roteb is eigenaar van de eerste zware vuilniswagen die volledig elektrisch kan rijden.

Het Reinigingsbedrijf Rotterdam heeft de eerste hybride Volvo vuilniswagen van Nederland in ontvangst genomen. Rotterdam heeft hiermee naast Londen en Parijs de primeur voor wat betreft zware trucks met hybride-aandrijving. De wagen is gebaseerd op de Volvo FE en werd geproduceerd in een CO2 neutrale fabriek. Het grootste verschil met een normale vuilniswagen is de aandrijflijn. Volvo’s hybride-oplossing combineert een dieselmotor met een elektromotor, waarbij de elektromotor wordt gebruikt bij het wegrijden vanuit stilstand en voor acceleratie tot ongeveer 20 km/u. Bij hogere snelheden wordt de dieselmotor geactiveerd. Wanneer de truck stopt, bijvoorbeeld tijdens het inzamelen van afval, wordt de dieselmotor automatisch uitgeschakeld zodat onnodig brandstofverbruik en geluidsoverlast bij stationair draaien wordt voorkomen. Belangrijk voor vuilniswagens die vaak vroeg in de ochtend in de stad worden ingezet.

Luchtkwaliteit
Het initiatief en de financiën voor de hybride vuilniswagen komen vanuit het project Schoon Gemeentelijk Wagenpark, onderdeel van het actieprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL), dat inzet op een innovatieve aanpak voor schonere lucht in de stad. Het project stimuleert het gebruik van innovatieve voertuigtechnieken en duurzame brandstoffen. Ook vergoedt Schoon Gemeentelijk Wagenpark eventuele meerkosten ten opzichte van reguliere voertuigen en brandstoffen. De coördinatie van het project ligt bij het team Schone Voertuigen van Gemeentewerken Rotterdam, dat samen met Roteb projecten oppakt.

Klimaat
De hybride vuilniswagen sluit ook aan bij het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Met het RCI wil Rotterdam klimaatverandering tegengaan door de CO2-uitstoot in 2025 te halveren ten opzichte van 1990. Onderdeel van het RCI en van RAL is het programma Stroomstoot, dat de introductie van elektrisch vervoer wil versnellen. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs.

Gerelateerde artikelen