Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 juni 2010

Europarlementariër Eickhout bezoekt Greenmills-concept

Op uitnodiging van de Vereniging Afvalbedrijven bracht Europarlementariër Bas Eickhout een bezoek aan in de aanbouw zijnde vergistings- en waterzuiveringsinstallatie van Orgaworld op het Greenmills-complex in de haven van Amsterdam.

Eickhout was onder de indruk: “De Nederlandse gescheiden inzamelplicht voor gft-afval heeft voor modernisering in de afvalsector gezorgd. Afval dat vroeger werd gestort, krijgt nu een nieuw leven. Het is van belang dat in heel Europa die innovatie snel opgang komt en een Richtlijn bioafval is daarvoor een goed instrument.” Europarlement en afvalsector bepleiten Europese wetgeving voor de gescheiden inzameling en verwerking van bioafval.

Samenwerking
De installatie van Orgaworld is geheel op zichzelf staand, maar wordt gerealiseerd in de directe nabijheid van een aantal andere bedrijven waaronder een tankenpark, biodieselfabriek en een vetsmelterij. Greenmills staat voor integratie van procestechnologische en industriële processen door onder andere op een hoogwaardige manier gebruik te maken van elkaars (rest)producten en grondstofbehoeften. De warmte die ontstaat bij de vergisting van gft-afval wordt gebruikt voor de vetsmelterij, de verwarming van het tankenpark, het slibdroogproces en de nog te bouwen bio-ethanolfabriek. De glycerine die bij de biodieselproductie vrijkomt wordt weer vergist in de vergistingsinstallatie. Daarnaast droogt Orgaworld het slib uit de waterzuivering tot organische kunstmestkorrels.

Maximaal hergebruik
“De met elkaar samenwerkende Greenmills-bedrijven weten op indrukwekkende wijze maximaal hergebruik van grondstoffen uit bioafval en andere afvalstoffen te realiseren”, aldus Dick Hoogendoorn, directeur Vereniging Afvalbedrijven. Henk Kaskens, algemeen directeur van Orgaworld, is het met hem eens: “De filosofie die schuilgaat achter dit plan past volledig bij het Orgaworld-adagium: ‘sluit de kringlopen’.” De strategische plek aan het water in de directe nabijheid van andere industrie is volgens Kaskens gekozen vanwege de grote synergetische voordelen die hierdoor zullen ontstaan. “Onder andere op het gebied van warmteherbenutting, logistiek en reststoffenverwerking is de samenwerking optimaal.”

Meer weten over Shanks Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website