Categorie: Producten | Gepubliceerd: 13 januari 2011

Maas brengt ook heel veel plastic

De overstromingen in Zuid-Limburg hebben niet alleen voor veel wateroverlast gezorgd. Nu het water van de Maas aan het dalen is, blijkt de hoeveelheid zwerfafval aanzienlijk groter dan normaal.

“Het achtergebleven vuil bestaat uit onder meer hout en boomstammen, maar vooral ook heel veel plastic”, laat een woordvoerster van de gemeente Maastricht weten. Hoeveel zwerfafval de rivier precies naar de getroffen gebieden in de gemeente heeft gebracht, is niet duidelijk. Het water is immers pas sinds maandag aan het zakken. “Maar het is wel van dien aard dat Stadsbeheer Maastricht extra diensten moet draaien om het afval op te ruimen.” Meer mankracht dus en vaker uitrijden. De gemeente is verantwoordelijk voor het opruimen van het achtergebleven vuil op haar percelen. Maar afval dat op de oevers en kades terecht is gekomen, valt onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. “Ook zijn eigenaren van privé-terreinen zelf verantwoordelijk voor vuil dat op hun gebied ligt, maar de gemeente biedt hen wel de helpende hand.”
Omdat alle straten in het gebied al weer bereikbaar zijn kan de reguliere afvalinzameling in het gebied kan al weer plaatsvinden.