Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 20 juni 2012

Wereldwijde samenwerking tegen zwerfvuil in zee

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) heeft tijdens Rio+20 een samenwerkingsinitiatief tegen zwerfvuil in zee gelanceerd.

Het Global Partnership on Marine Litter wordt geleid door Unep. Onder meer de Nederlandse overheid, de Natural Resources Defense Council, de Plastics Pollution Coalition en een aantal agentschappen van de Verenigde Naties steunen het initiatief. De samenwerkende partijen zullen acties tegen zwerfvuil in zee coördineren, verschillende organisaties in het veld samenbrengen en overheden, NGO's, wetenschappers en academici stimuleren samen te werken. Ook kunnen informatie en ervaringen gedeeld worden via een online forum.

Microplastics

Het initiatief zal ook aandacht besteden aan opkomende problemen, zoals microplastics; minieme stukjes kunststof, afkomstig van desintegrerende producten or verloren plastic pellets die in de oceaan terecht komen. De zorg bestaat dat deze microplastics zorgen voor een samenklontering van vervuilende stoffen, zoals PCB's en pesticiden, en dat deze in de voedselketen terecht kunnen komen.

"Zwerfvuil in zee beïnvloedt gemeenschappen en zeeën overal ter wereld, en de negatieve effecten op biodiversiteit, vissers en kusteconomieën zijn een belangrijke barrière voor duurzame ontwikkeling", stelde Vincent Sweeney van Unep tijdens de lancering. "Er liggen verschillende oplossingen op tafel, van het beperken van het gebruik van plastic tasjes tot het opvoeren van recyclingcijfers. Maar het is duidelijk dat op zichzelf staande acties niet voldoende zijn. Met een verscheidenheid aan stakeholders willen wij dit probleem collectief aanpakken, voorbij nationale grenzen, en effectieve maatregelen ontwikkelen die wereldwijd ingezet kunnen worden."