Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 13 juli 2012

Minder verontreinigde grond gestort in 2011

In 2011 is fors minder verontreinigde grond op stortplaatsen terecht gekomen.

Dat meldt Agentschap NL. In 2011 werd in totaal 622 kton verontreinigde grond en reinigingsresiduen gestort op zestien stortplaatsen. In 2010 was dit nog 924 kton. De hoeveelheid is in 2011 dus met 33 procent afgenomen. De afname werd veroorzaakt door de slechtere economische situatie, waardoor minder ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvonden en er minder grond vrij kwam, en doordat bedrijven hun residuen bewaard hebben totdat de afvalstoffenbelasting in januari 2012 werd afgeschaft.

In totaal werd vorig jaar circa 2.500 kton grond gereinigd. Ruim 335 kton daarvan was geïmporteerd. Dit is redelijk stabiel ten opzichte van de voorgaande drie jaren, waarbij wel steeds meer verontreinigde grond wordt geïmporteerd. Verreweg de meeste verontreinigde grond wordt nat-extractief gereinigd, gevolgd door thermische grondreiniging. De hoeveelheid biologisch gereinigde grond neemt elk jaar wat af. Het aandeel grond dat met biologische grondreinigingstechnieken wordt gereinigd is afgenomen tot beneden de 5 procent. Ook andere minerale afvalstoffen, zoals baggerspecie en teerhoudend asfalgranulaat (tag) worden minder verwerkt door reinigingsinstallaties.

Door stagnatie in de aanvoer van verontreinigde grond in de eerste helft van 2012 zijn de werkvoorraden in de branche verder afgenomen. De grondreinigingsbedrijven zullen in de komende jaren haar activiteiten nog meer gaan leggen op de reiniging en/of bewerking van minerale afvalstoffen en bodemassen tot vrij toepasbare producten. De gereinigde grond wordt uiteindelijk nuttig hergebruikt in infrastructurele werken en als toeslag voor bouwproducten.

Gerelateerde artikelen