Als gevolg van de crisis nemen de betalingstermijnen in de branche alsmaar toe. Maar daar wordt paal en perk aan gesteld nu er maximale termijnen in de wet worden vastgelegd.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe goedgekeurd. Het voorstel, dat een implementatie is van een Europese richtlijn ter bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties, werd in juli van dit jaar al door de Tweede Kamer geloodst. De betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven en bij overeenkomsten tussen bedrijven en overheden komen daarmee wettelijk vast te staan. Nu bepaalt de wet alleen dat de betalingstermijn niet onredelijk mag zijn.
Als twee bedrijven contractueel niets regelen, moet binnen dertig dagen na de factuurdatum worden betaald. In de overeenkomst mag een langere betaaltermijn van maximaal zestig dagen worden afgesproken. Een betalingstermijn van langer dan zestig dagen is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor geen van beide partijen nadelig is. Voor betalingen tussen bedrijven en overheden geldt dat voortaan binnen dertig dagen na de factuurdatum moet worden betaald.
De wijziging gaat in per 16 maart 2013. Dat is de datum waarop het wetsvoorstel ter uitvoering van de richtlijn uiterlijk in werking moet zijn getreden.