Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 20 maart 2013

Met Kici twee vliegen in een klap slaan

Elk jaar wordt in Nederland ruim 210 miljoen kilo textiel weggedaan. 80 miljoen kilo daarvan wordt gescheiden ingezameld. De helft van dat deel is niet geschikt om opnieuw te dragen. Stichting Kici heeft de kennis om dit niet-herdraagbare textiel te recyclen. Alle textiel is daardoor welkom in de vijftienhonderd inzamelcontainers van Kici. Dat vermindert het restafval in gemeenten en het bespaart kosten. Recyclen tot nieuwe kleding voorkomt bovendien dat katoen voor kleding voedsel verdringt van landbouwgrond.

 

T4T-sorteringsmachine.jpgDe T4T-machine.

Kledingfabrikanten produceren steeds meer kleding. De productie van de benodigde grondstoffen heeft grote gevolgen voor de planeet en de mensen die erop leven. Katoen als voorbeeld: één spijkerbroek kost gemiddeld 7.000 liter water tijdens de productie. Pesticiden die het gewas beschermen zijn gevaarlijk voor arbeiders en het land. Denim wordt blauw met schadelijke chemicaliën. De Europese Unie stelde vast dat recyclen van gedragen textiel de milieubelasting van kleding het meest terugdringt. Recyclen begint bij goed sorteren van kleding die niet opnieuw te dragen is. Tot op heden kon dit niet op grote schaal. De nieuwe T4T-machine maakt het wel mogelijk tegen concurrerende prijzen. Hard nodig, want Kici verwacht dat het aandeel niet-herdraagbare kleding in de komende twintig jaar groeit tot zelfs 70 procent.

Hoe het werkt

Na het inzamelen van gedragen textiel sorteren mensen het textiel in twee categorieën. Kleding die opnieuw te dragen is, gaat naar minder rijke delen van de wereld. Het overige textiel wordt door de T4T-machine nogmaals gesorteerd. Elke seconde passeert een stuk textiel de sensoren en komt terecht in een bak met soortgelijk textiel. Zo ontstaan fracties van 100 procent katoen of 100 procent wol, maar ook mengvormen van bijvoorbeeld 80 procent katoen en 20 procent polyester. Deze fracties kunnen gerecycled worden tot nieuw garen. Daarvoor moeten eerst alle harde delen zoals ritsen en knopen uit de stof gehaald worden waarna machines het textiel in repen snijden. De kleding is dan klaar om uiteengerafeld te worden tot er vezels overblijven. De spinnerij maakt van die vezels weer garen voor nieuwe kleding. Kici vraagt burgers luid en duidelijk ook om niet-herdraagbaar textiel, onder andere met stickers op de containers. Het blijkt een efficiënte manier om het restafval in gemeenten terug te dringen.

KICI_Grafiek Advertorial.jpgDe textielcirkel rond.

De grote plus

Lokaal meer textiel inzamelen voor recycling levert een mooie milieuwinst op. Wereldwijd betekent het namelijk dat meer wereldburgers voedsel krijgen. Als we alleen al de 18 miljoen kilo katoen per jaar uit Nederlandse kledingcontainers, overstock en werkkleding recyclen hoeft op 140 vierkante kilometer land geen katoen meer te groeien. Die ruimte komt weer vrij voor voedsel. Tegelijk besparen we een hoeveelheid energie waar 190.000 Nederlandse gezinnen een jaar mee vooruit kunnen. Vijftigduizend Olympische zwembaden kunnen we vullen met het bespaarde water. Door te kiezen voor Kici als partner kunnen mensen dus op meerdere manieren meehelpen aan een rechtvaardiger en duurzamere wereld.

Meer weten over KICI?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline