Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 juni 2013

Privatisering van Attero gestart

De publieke aandeelhouders hebben het verkoopproces van Attero gestart. Daarmee zal, als de verkoop doorgaat, wederom afvalverwerking worden geprivatiseerd. Prijs zou voor Attero niet het enige criterium zijn voor de verkoop. In de markt wordt van de prijs ook niet zo'n klapper verwacht als bij AVR.

pierre vincent attero1_vrijstaand.jpgAlgemeen directeur Pierre Vincent Attero.

In de week dat Van Gansewinkel aankondigde AVR te willen verkopen voor 944 miljoen euro, gaat het verkoopproces van Attero officieel van start. Attero heeft een eerste verkenning uitgevoerd, wat leidde tot de conclusie dat er voldoende belangstelling voor het bedrijf is. Het verkoopproces wordt ondersteund door zakenbank ING. Als potentiële kopers noemt Attero zowel zogenoemde ‘strategische kopers’ als ‘financiële sponsors’. De nieuwe eigenaar moet in ieder geval een stabiele partij zijn die continuïteit biedt en wil investeren in de toekomst van Attero en zijn medewerkers. Belangrijke criteria voor Attero zijn daarnaast een goede reputatie en aandacht voor duurzaamheid en innovatie.

Het is de tweede keer dat Attero te koop staat. In 2009, bij de verkoop van de aandelen van Essent aan RWE werd het toenmalige Essent Milieu afgesplitst omdat RWE daar geen belangstelling voor had. De aandeelhouders (provincies en gemeenten) wilden toen ook al verkopen. Dat lukte toen niet omdat de markt de prijs die de aandeelhouders wensten niet wilde geven.

Vervolgens kwam de huidige directeur Pierre Vincent bij het bedrijf, doopte het om tot Attero en ging een andere koers varen: meer gericht op duurzaamheid en meer gericht op de gemeentelijke klant. Zijn doel was om het bedrijf dichter bij de gemeenten en tevens aandeelhouders te brengen. Attero zou voor hen een overheidsbedrijf moeten worden waarin afvaltaken, primair de verwerking, inbesteed zouden moeten worden. Uiteindelijk bleek er bij de gemeenten onvoldoende animo voor deze optie.

Omdat de aandeelhouders de aandelen toch willen vervreemden, is nu weer gekozen om te onderzoeken of Attero met een andere eigenaar of andere eigenaren de toekomst in kan gaan. Aan het besluit om het verkoopproces te starten is een eerste oriënterende verkenning van de belangstelling in de markt voorafgegaan. Diverse partijen hebben daarbij hun interesse kenbaar gemaakt.

Waarde van Attero

Ebitda van Attero over 2012 is 141 miljoen euro en de markt rekent met een multiplier van gemiddeld vijf voor een indicatie voor de verkoopprijs. Analisten zijn echter aanmerkelijk somberder over de verkoopkansen en -opbrengsten van Attero. Medio 2012 is in opdracht van enkele aandeelhouders een analyse gemaakt van Attero voor het geval Attero als publiek bedrijf zou blijven voortbestaan. Daaruit bleek dat de aandeelhouderswaarde met grote moeite boven 100 miljoen euro zou uitkomen vanwege de contractpositie. Inmiddels is die positie echter wel verbeterd. Bovendien ziet Attero aantrekkelijke mogelijkheden met de import van afval, niet alleen in volume maar ook in prijs. Hier zullen Attero en AVR elkaar dus ook tegen gaan komen.

Een van de gegadigden is in ieder geval Indaver, het afvalverwerkingsbedrijf van Delta. Begin dit jaar liet Rob Frohn, CEO van Delta, weten interesse te hebben. Later is de interesse ook vanuit Indaver bevestigd.  Beide bedrijven participeren al in de avi Moerdijk (het vroegere AZN), waar Delta voor 20 procent in participeert. Een andere strategische kandidaat zou het Duitse Remondis kunnen zijn. Maar deze laat in een interview in het vakblad Afval! (juli) weten er niet veel in te zien. 'De aandeelhouders van Attero zijn zich niet bewust dat iemand de rekening gaat betalen voor de negatieve marktontwikkeling', zo is de mening van de Remondis directie in Nederland. 

Hoelang het proces gaat duren, kan een woordvoerder niet zeggen. Wel is duidelijk dat heel Attero zal worden verkocht, inclusief stortplaatsen. Alle aandeelhouders hebben unaniem tot het verkoopproces besloten, zo laat een woordvoerder namens de aandeelhouders weten.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website