Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 13 februari 2014

Kici doet meer

Kici kan met textiel uit gemeenten ook veel betekenen voor burgers. De doelstelling van de gemeente is voor het textielbedrijf het startpunt om alles uit de kast te halen.

DSC_0030.jpgWestervoort gebruikte de opbrengsten uit het textiel voor het project “Slimmer omgaan met energie”.

Energie of energiebesparing?

Wanneer textiel niet apart wordt ingezameld, wordt het samen met het overige afval verbrand om energie op te wekken. Wel inzamelen kan ook tot energie leiden. Zo gebruikte de gemeente Westervoort haar opbrengsten uit het textiel voor het project “Slimmer omgaan met energie”. Kinderen van de basisschool leerden over zonnepanelen, ledlampen, regenwater en meer en presenteerden hun energiebesparende ideeën op het gemeentehuis.   

Afval of grondstof?

Als meer dan vier van de vijf A4’tjes en glazen flessen worden ingeleverd, moet dat bij textiel toch ook kunnen? Toch blijven veel mensen hardnekkig hun oude theedoeken en ondergoed bij het restafval gooien.

Wachtkamer1_DSC_6862.jpgEen wachtruimte van gedragen textiel voor het Infrastructuur van Milieu.

Kici investeert daarom in projecten die mensen bewust maken van recycling. Onlangs bood de charitatieve inzamelaar het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog een wachtruimte van meubilair uit gedragen textiel aan.

Doneren of ruilen?

Lokale kringlooporganisaties krijgen niet altijd de juiste kleding voor hun doelgroep. Kici helpt hierbij. Goed voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt én voor inwoners met een kleine portemonnee. In Wageningen hielp Kici bij het vullen van de kledingbank. Ook voorziet het bedrijf de Haagse tweedehandswinkel Corgo van kleding die zij als opstap inzetten voor vrouwen met weinig kansen. In Gouda nam Kici deel aan de afvalmarkt met een ruilbeurs voor gedragen kleding. Zo zet het textielbedrijf in elke gemeente de knop om naar duurzaamheid.

20131012_110525.jpgKici helpt lokale kringlooporganisaties met de juiste kleding voor hun doelgroep.

Gebruiken of voorkomen?

In Repair Cafés helpen vrijwilligers bij het repareren van spullen. Gemaakte apparaten doen het weer even en kleding gaat langer mee. Repareren voorkomt afval. Kici steunt dan ook in een aantal gemeenten het opzetten van een Repair Café met geld uit kledinginzameling.

Meer weten over KICI?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline