Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 05 juni 2014

Weeelabex uitgeroepen tot top-milieuproject

Life, het milieuprogramma van de Europese Unie, heeft het Weeelabex-project uitgeroepen tot 'best-of-best' milieuproject van 2013.

Ieder jaar kiest de commissie van Life de beste Life-milieuprojecten uit. Voor 2013 zijn zes projecten geselecteerd, waaronder Weeelabex. Dit project, voluit Waste Electric and Electronic Equipment LAbel of EXcellence, is een initiatief van Europese inzamelsystemen waaronder Wecycle, die zijn verenigd in het Weee Forum. Het geeft uniforme regels voor inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en hergebruik van e-waste, voorziet in controle op de naleving door onafhankelijke auditors en schrijft rapportage van verwerkte volumes en bereikte recyclingresultaten.

Nederland heeft als een van de eerste landen verwerking volgens de Weeelabex-regels verplicht gesteld. Vanaf 1 juli 2015 mogen inzamelaars hun AEEA alleen nog afgeven aan verwerkers die Weeelabex-gecertificeerd zijn. Er zijn echter nog wel zorgen over de benodigde certificering, omdat er te weinig certificerende instellingen zouden zijn.

Ook buiten Europa bieden de regels een richtsnoer, aldus de beoordelingscommissie van Life. In verschillende andere landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Kenia en Zuid-Afrika wordt bij de ontwikkeling van normering gerefereerd aan het project.

Meer weten over Weee Forum a.i.s.b.l.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website