Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 25 augustus 2014

AkzoNobel gaat nog eens goed naar bekertjes kijken

De claims van AkzoNobel over een coating voor papieren bekertjes leidde tot nogal wat vraagtekens. Het bedrijf zou de toepasbaarheid nog eens onder loep gaan nemen.

AkzoNobel-recyclable-paper-cup.jpgWienus van Oosterum van de koepelorganisatie voor papierrecyclingbedrijven PRN heeft van AkzoNobel de toezegging gekregen dat het bedrijf “onderzoek gaat doen naar de toepasbaarheid in Nederland (en EU) van de claims uit het Amerikaanse persbericht.” PRN heeft AkzoNobel in het gesprek gewezen op de circulaire economie.

Vraagtekens

De nieuwe recyclebare coating werd enkele weken geleden gepresenteerd en leidde tot grote vraagtekens bij PRN. Papierrecyclers zouden de papieren bekertjes niet kunnen verwerken door vervuiling met inhoudsresten en de bestanddelen van de coating zelf. AkzoNobel nuanceerde daarop de aankondiging tegenover AfvalOnline: de mogelijkheden voor recycling zouden vooral liggen in “post industrial waste” stromen, oftewel het afval dat vrijkomt bij de productieproces van de bekertjes.

Volgens de Volkskrant is fastfoodketen McDonald’s van plan om de nieuwe papieren bekertjes van AkzoNobel te gaan gebruiken. Inmiddels is ook duidelijk dat dat het primaire doel is voor de bekertjes: koude dranken en gebruik in fastfoodrestaurants.