Begin december is Lyon de plaats waar de internationale milieu technologische gemeenschap weer samenkomt tijdens de Pollutec. Ondernemers zijn optimistisch gestemd: de Franse markt trekt aan.
Nederlandse bedrijven hebben enorm veel moeite met de Franse afvalmarkt. De taalbarrière is enorm, de cultuur botst op de een of andere manier met de Nederlandse en puntje bij paaltje kiezen ‘ze’ toch altijd voor Franse makelij. De afvalmarkt zelf was voor velen ook niet veel soeps. De focus lag vooral op inzameling, een beetje scheiden en dan storten. Niet veel eer aan te behalen. De Franse overheid maakte veel beleid, maar in de uitvoering ervan liet ze het meestal afweten.
Dat verandert echter, zo ervaren enkele Nederlandse exporteurs. Fransen nemen het milieubeleid serieuzer. Meer afvalscheiding, minder storten, meer energie uit afval. Dat wordt gestaafd door een nieuw afvalbeheerplan, met meer productenverantwoordelijkheid en meer afvalpreventie. Het plan is het uitvloeisel van een wet waardoor het storten in 2020 met 30 procent moet zijn afgenomen. Ook is er een stimuleringsfonds van 785 miljoen euro voor meer recycling en meer energie uit afval. Daarnaast is er ook een ondersteuning van de productie van biogas. Kortom, de Franse markt is een kans voor het Nederlandse bedrijfsleven, die dat met de Nederlandse overheid aangrijpt. Samen hebben ze een convenant afgesloten om de export van milieutechnologie van Nederland naar Frankrijk een impuls te geven. De overheid baant de weg voor het bedrijfsleven bij de Franse overheden, het is dan aan de deelnemende bedrijven om de bal er in te koppen. Beursdeelname en matchmaking zijn twee andere instrumenten die worden ingezet. De meeste bedrijven die deelnemen aan de PIB staan dan ook op de Pullutec.
Serie over de PIB-deelnemers De komende weken tot aan de Pollutec zal AfvalOnline in een serie aandacht besteden aan de bedrijven die deelnemen aan de PIB. Waarom doen ze mee, wat vinden ze van de Franse markt en wat verwachten ze van een PIB. Achtereenvolgens komen aan de orde: HoSt, Christaens Group, Daly Plastic, Bakker Hydraulic Products en Sustec. |
Voor de 26e keer vindt de Pollutec begin december in Lyon plaats. Hoewel Frankrijk als thuisland voor Pollutec belangrijk is, is het internationaliseren van de beurs een van de prioriteiten. De beurs profileert zich als springplank voor internationale samenwerking. Iedere editie staat een tweede of derde wereld land centraal. Dit keer is het Ivoorkust en in de slibstroom eigenlijk het hele Afrikaanse continent. Er is een Afrikaans forum opgezet om partijen bij elkaar te brengen. Wat dat betreft kan ebola hier roet in het eten gooien, want ook enkele landen waar deze epidemie heerst staan op de lijst van genodigden.
Ook nieuw op de beurs is een Global Market Forum, dat informatie presenteert over markten en projecten uit de hele wereld. Van Latijns Amerika komt bijvoorbeeld het vervuilingsvraagstuk van de (petro)industrie in Venezuela bovendrijven. Colombia richt zich op de bewerking van afval en uit Azië komen vraagstukken over de ‘afval’ infrastructuur en energetische autonomie. Uit Europa wordt de thematiek van ‘afval naar energie’ aan de orde gesteld.
Op de Pollutec staan redelijk wat Nederlandse bedrijven met een eigen stand. Ook staan er bedrijven via hun Franse agent, zoals Terberg en Geesink. Daarnaast is er een Holland Paviljoen, waar zeven Nederlandse bedrijven ieder hun eigen stand in hebben. Al deze bedrijven hebben ook de PIB ondertekend.
In Nederland wordt de Pollutec vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel: 020-4620020, email: info@promosalons.nl). De organisatie beschikt over inschrijfdossiers, uitnodigingen, reis- en verblijfmogelijkheden, marktinformatie en kan alle vragen over de beurs beantwoorden.