Volgens van Gent zit zijn klus er op. In het nieuwe jaar wordt hij opgevolgd door de huidige COO Marc Zwaaneveld.
Cees van Gent werd aangesteld om de herstructurering van Van Gansewinkel te leiden, en hij heeft dat succesvol gedaan vindt de Raad van Commissarissen. “Van Gent heeft op een effectieve manier vorm gegeven aan de noodzakelijke transformatie. Met hoge snelheid heeft hij in een moeilijke markt het bedrijf veranderd in een wendbare organisatie. Dit heeft hij goed gedaan, evenals de succesvolle verkoop van AVR", luiden de waarderende woorden van president-commissaris Dirk-Jan van Ommeren. Zelf zegt Van Gent (52) ook terug te kijken op een succesvolle periode. “De markt zat structureel tegen en toch hebben we ons marktaandeel vast weten te houden en het fundament gelegd voor de toekomst. In de groeiende markt van de circulaire economie zijn we nu adequaat gepositioneerd.”
Van Gent vertrekt op 1 januari 2015 en wordt dan opgevolgd door Marc Zwaaneveld (53). Hij is nu de Chief Operating Officer en verantwoordelijk voor de business unit Waste Collection. In de toekomst zal hij de functies combineren, iets dat Cees van Gent bij zijn aantreden ook deed. Zwaaneveld is sinds mei 2014 in dienst van de onderneming. Hiervoor was hij vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en CFO van SITA Benelux en Duitsland, partner bij adviesbureau Accenture en werkte hij in diverse functies bij DAF Trucks.
In mei 2012 werd Van Gent bestuursvoorzitter van Van Gansewinkel. Hij volgde Ruud Sondag op die een maand eerder vrij plotseling was vertrokken na een conflict met de Raad van Commissarissen. Zijn opdracht was de Van Gansewinkel Groep zo te herstructureren dat de schuldenlast tot een aanvraadbare proportie zou worden teruggebracht. Zijn imago als kille saneerder snelde echter voor hem uit, waardoor de benoeming niet geheel vlekkeloos was. Van Gent werd voorgedragen door de commissarissen die de eigenaren KKR en CVC vertegenwoordigen. De onafhankelijke commissarissen Berdowski en Van den Driest zouden daarop gedreigd hebben met opstappen, uit angst voor saneringsrondes. Uiteindelijk stapten ze een paar maanden later op.
In de zomer wist Van Gansewinkel Groep haar verbrandingspoot AVR te verkopen aan een door CKI geleid consortium. Daarmee werd de schuldenlast van ruim twee miljard euro die op het bedrijf drukte sinds KKR/CVC de bedrijven van Gansewinkel en AVR kochten gereduceerd met 670 miljoen euro.
Na de verkoop van AVR is ook een afscheid aanstaande tussen KKR/CVC met de Van Gansewinkel Groep. Het verkoopproces is in september gestart maar loopt moeizaam, zo weten een aantal adviseurs bij het proces. Uit de eerste niet-bindende biedingsronde zou geen van de geïnteresseerde partijen een bedrag op tafel willen leggen dat de huidige eigenaren van Van Gansewinkel voor ogen hebben. Daardoor worden nu ook ander opties onderzocht.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website