Wat als buurtinitiatief is ontstaan in Nijmegen zet zich voort door de gehele gemeente tot aan de buurtgemeenten aan toe. Echte Wijkhelden zijn zowel jong als oud.
Op maandag 8 december startte Dar samen met gemeenten een zwerfafvalproject in bijna heel haar verzorgingsgebied. Vanaf dat moment houden honderden kinderen en volwassenen hun buurt schoon. Dar heeft het project een naam gegeven die zowel de kinderen als de volwassenen precies noemt wat ze zijn: echte Wijkhelden.
De Wijkhelden zijn ontstaan in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Hier ruimden groepjes kinderen in zogenaamde ‘Z-teams’ wekelijks zwerfafval op. Het succes bleef niet onopgemerkt en de gemeente Nijmegen omarmde het initiatief. De naam veranderde in BuurtRangers en voortaan konden kinderen uit alle stadsdelen meedoen. Niet veel later ontstond ook een volwassen variant van het project: Vrienden van de Wijk, waarbij veel ouderen regelmatig een schoonmaakronde door de wijk liepen. Zo groeide deze aanpak van zwerfafval uit tot een niet meer weg te denken factor in Nijmegen. De gemeente Nijmegen heeft de projecten BuurtRangers en Vrienden van de Wijk officieel overgedragen aan Dar. Het project Wijkhelden is het resultaat van de samenvoeging van de twee projecten en de uitrol in de regio.
De Wijkhelden zijn actief in bijna het hele verzorgingsgebied van Dar: Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen, Nijmegen en Ubbergen. Om de komst van de Wijkhelden breed bekend te maken komen er vanaf het voorjaar 2015 promotieteams naar evenementen in de verschillende wijken, buurten en dorpen.
Wijkhelden houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, volwassenen alleen of ook in groepjes. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en verkleint de kans dat er nieuw afval wordt weggegooid in de openbare ruimte.
Dar stelt materiaal beschikbaar voor de Wijkhelden zoals: knijpers, speciale afvalzakken en veiligheidshesjes. Bovendien zijn de Wijkhelden collectief als vrijwilliger verzekerd. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website