Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 08 mei 2015

Attero en ACP werken samen in de recycling van CO2

Producent van groen gas Attero en ACP kijken samen naar de uitbreiding van de recycling van CO2 bij meerdere installaties van Attero.

Het Belgische bedrijf ACP en Attero werken samen in de recycling van CO2. De kooldioxide wordt teruggewonnen bij de opwaardering van biogas naar groen gas in de installaties van Attero. ACP is marktleider in Europa in de recycling, levering en distributie van kooldioxide voor uiteenlopende industriële doeleinden.

Terugwinnen

Attero nam onlangs een nieuwe geavanceerde gasopwerkingsinstallatie in gebruik op de locatie Wijster. Deze installatie waardeert het biogas op tot groen gas, dat afkomstig is van agrarisch ondernemer Kloosterman, uit het op 12 kilometer afstand gelegen Nieuweroord. Per uur stroomt ruim 800 kubieke meter biogas door de nieuw aangelegde biogasleiding naar Wijster. Attero werkt dit gas op tot ruim 500 kubieke meter groen gas en pompt het vervolgens in het regionale aardgasnet. Het verschil in hoeveelheid bestaat vrijwel geheel uit kooldioxide (CO2). De installatie wint dit terug uit het biogas, zuivert het en slaat het CO2 vervolgens in vloeibare vorm op in een speciale tank. Attero en ACP kijken nu samen naar de uitbreiding van de recycling van CO2 bij meerdere installaties van Attero, waaronder de gasopwerkingsinstallatie in Groningen.

Toepassing

De installatie van Attero in Wijster produceert jaarlijks rond 4000 ton vloeibare CO2. Dit wordt opgeslagen onder een druk van 17,5 bar en bij een temperatuur van min 24 graden Celsius. Het opslagvat kent een inhoud van 50 ton. Regelmatig zullen speciale tankauto’s met het vloeibare CO2 gevuld worden om het te vervoeren naar diverse afnemers in met name Noord–Nederland. Kooldioxide is een reukloos, kleurloos gas dat onder meer ontstaat bij verbranding van fossiele brandstoffen, vergisting en chemische processen. Het is uitstekend te gebruiken, zowel in vloeibare als in gasvorm, in tal van industriële toepassingen en de teelt van planten, groenten en bloemen. Telers zijn enthousiast over de biologische oorsprong van de CO2.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website