Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 12 mei 2015

Duurzame energie voor FrieslandCampina

De nieuwe zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo gaat deels draaien op warmte geproduceerd uit pyrolyseolie die is bereid uit houtsnippers en snoeiafval.

start duurzame energievoorziening FrieslandCampina.jpgVolgens Kamp beleefden de aanwezigen bij de start twee wereldprimeurs.

Gisteren was minister Henk Kamp van Economische Zaken aanwezig bij de start van de duurzame energievoorziening voor FrieslandCampina. De pyrolysoliefabriek die Empyro (een dochteronderneming van duurzaam technologiebedrijf BTG-BTL) heeft gerealiseerd op het terrein van AkzoNobel in Hengelo, gaat de komende twaalf jaar brandstof aan FrieslandCampina leveren. Jaarlijks zal dan zo’n 750 miljoen kilo melk worden ontroomd, gepasteuriseerd en verpoederd deels met warmte geproduceerd uit de pyrolyseolie.

Houtsnippers en snoeiafval

De fabriek van Empyro verwerkt tweede generatie biomassa, zoals houtsnippers en snoeiafval. Het proces moet het zuivelconcern 12 miljoen kubieke meter aardgas en een uitstoot van 20 kton CO2 per jaar besparen. Volgens Kamp beleefden de aanwezigen bij de start twee wereldprimeurs: “De zuivelfabriek in Borculo wordt de eerste industrielocatie die op zo’n grote schaal draait op pyrolyseolie. En de pyrolysefabriek in Hengelo, de eerste fabriek wereldwijd die deze olie voor de procesindustrie vervaardigt.”