Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 12 mei 2015

Belgische private afvalbedrijven willen duidelijkheid

Private afvalbedrijven in België pleiten voor integraal beleid voor kwesties als statiegeld, de pmd-zak en de inzameling van kunststofafval.

Dat laat belangenbehartiger FEBEM vzw weten. Volgens de Federatie van Belgische milieubedrijven verloopt de selectieve inzameling van verpakkingen in België succesvol. Het probleem van het zwerfvuil blijkt echter hardnekkig. Daarom onderzoeken de zuiderburen of statiegeld soelaas kan bieden in de strijd tegen rondslingerend afval.

Integraal beleid

Febem spreekt zich niet duidelijk uit tegen statiegeld, maar vindt het wel belangrijk dat er integraal beleid komt om het probleem van zwerfvuil op te lossen. Eventueel kunnen andere verpakkingen ook bij het pmd-afval, zo denkt de federatie, en kan er een globale selectieve inzamelplicht voor gezinnen en bedrijven inzake bepaalde kunststofafvalsoorten worden ingevoerd. Enkel zo’n gecoördineerde en integrale beslissing kan België volgens FEBEM vooruit helpen in de aanpak van het zwerfvuilprobleem. Het nemen van gefragmenteerde beslissingen over enkel statiegeld, de pmd-zak of de inzameling van kunststoffen is niet aan te raden.

Marktaandeel

Private bedrijven spelen een belangrijke rol bij de selectieve inzameling in België. Zo blijkt dat zo’n 50 procent van het huishoudelijk afval in Vlaanderen door private bedrijven wordt ingezameld. In Wallonië hebben de private operatoren 60 procent van de markt in handen.

Meer weten over Go4Circle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website