In de Antwerpse Waaslandhaven gaan zes bedrijven vanaf 2017 warmte afnemen van twee afvalbedrijven waarmee ze de energiekosten beperken.
Op de Waaslandhaven in Antwerpen wordt een warmtenet aangelegd met een capaciteit van 100 MW en een lengte van 5 km. Dit project Ecluse is een samenwerkingsverband tussen Indaver, Sleco, Infrax, Fineg en Maatschappij Linkerscheldeoever. Samen investeren zij 30 miljoen euro in het stoomnetwerk dat een van de grootste industriële stoomnetwerken in Europa wordt. De warmte wordt door afvalbeheerders Indaver en Sleco, een samenwerkingsverband van Indaver en Suez/Sita geproduceerd. In hun rooster- en wervelbedovens verwerken zij jaarlijks meer dan één miljoen ton huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval. Ongeveer de helft van dit afval is bio-organisch. Hierdoor zal de helft van de opgewekte warmte worden beschouwd als groene energie. Zodra het warmtenetwerk in bedrijf is, zou het minimaal 5 procent van alle groene warmte in Vlaanderen moeten opwekken.
Naast het milieuvoordeel levert het warmtenetwerk ook een voordeel voor de haven op. Het warmtenet zorgt voor een betrouwbare en kostenefficiënte energievoorziening. Voor alle aangesloten bedrijven geldt een uniform tarief, die onder de huidige brandstofkosten ligt. Dit zou een reden voor bedrijven kunnen zijn om voor de Antwerpse havenregio te kiezen. Het ontwerp heeft een capaciteit van twee maal de huidige vraag naar warmte van de zes bedrijven die de intentieverklaring hebben getekend; ADPO Group, Ashland Specialities Belgium, De Neef Chemical Processing, Monument Chemical, Ineos Phenol en Lanxess. Hierdoor is er ruimte voor die bedrijven om te groeien en voor andere bedrijven om bij het net aan te sluiten.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website