Het CBS is verkozen tot beste overheidsbedrijf van 2015. De knappe prestaties van overheidsbedrijf Avri ten spijt.
In de landelijke verkiezing liet Avri ruim tweehonderd overheidsorganisaties achter zich. Volgens Liesbeth Spies, voorzitter van de jury van de verkiezing, heeft Avri dan ook buitengewoon aansprekende prestaties neergezet en heeft het bedrijf zich vanuit een achterstand in de branche sterk ontwikkeld op gebieden als maatschappelijke betrokkenheid en goed werkgeverschap. Het werken met scherpe doelstellingen heeft volgens de juryvoorzitter geleid tot mooie en tastbare resultaten, en dus tot een plek in de top 3 van beste overheidsorganisaties in Nederland.
Avri heeft vooral op sociaal gebied veel vooruitgang geboekt. Zo volgt een kwart van het vaste personeel (54 medewerkers) een mbo-opleiding. Verder biedt Avri werk aan 65 medewerkers van sociaal werkbedrijf Lander.
In de afvalinzameling werkt Avri bijna alleen maar met zijladervoertuigen. Dit is gezonder voor medewerkers, omdat die niet langer in ongezonde gassen achter het voertuig zwaar werk hoeven te verrichten. Bovendien is het efficiënter omdat op deze voertuigen maar een medewerker nodig is in plaats van drie.
Verder is in overleg met het personeel een vierdaagse werkweek van 9 uur ingevoerd. Hierdoor kan materieel efficiënter ingezet worden en hebben werknemers een extra vrije dag, die ze bijvoorbeeld gebruiken om voor de kinderen te zorgen.
Ook op het gebied van duurzaamheid is veel bereikt. Nieuw afvalbeleid leidde ertoe dat inwoners van het Avri-verzorgingsgebied Rivierenland nu 70 procent van hun afval scheiden, wat ruim boven de landelijke norm is. De nieuwe inzamelwagens rijden allemaal op biogas, waardoor de uitstoot van CO2 en fijn stof fors is gedaald. In 2016 wil Avri het grootste zonne-energiepark van Nederland bouwen.
Avri was tot 2012 een afvalbedrijf. In een paar jaar heeft het vier gemeentelijke diensten in het beheer van de openbare ruimte overgenomen. Het heeft daarbij een geheel eigen visie ontwikkeld op dat voor haar nieuwe werkveld. Hierdoor is Avri nu naar eigen zeggen een breder en meer solide bedrijf dat als werkgever meer mogelijkheden biedt aan haar personeel. Het aantal personeelsleden is door de ontwikkeling verdubbeld.
Tegelijkertijd zijn de kosten gedaald. Door onder meer het goede scheidingsgedrag van de inwoners en efficiëntere bedrijfsvoering daalde de afvalstoffenheffing met 100 euro en behoort deze nu tot de laagste in Nederland. Daarnaast bespaart Avri voor de vier gemeenten voor wie zij de openbare ruimte beheert 1,5 miljoen euro.
Directeur Erik de Vries van Avri noemt het bijzonder dat zijn organisatie bij de top 3 van beste overheidsorganisaties hoort. “We hebben samen met ons personeel in 2010 ambitieuze en meetbare doelstellingen opgesteld. Hierdoor compenseren we het gebrek aan marktdruk dat zo kenmerkend is voor overheidsbedrijven. Daardoor heeft Avri zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van achterblijver tot een van de koplopers in de branche van afvalverwijdering en reiniging. Dat we zo ver zijn gekomen vormt een prachtige erkenning voor de inzet en betrokkenheid van ons personeel en onze gemeenten, inwoners en partners. Het straalt ook af op onze hele sector waarin veel innovatieve organisaties werkzaam zijn."