Inwoners van de Avri-gemeenten scheiden hun afval steeds beter en toch stijgt de afvalstoffenheffing. Reden: dalende grondstoffenprijzen en dus lagere opbrengsten.
Het Algemeen Bestuur van Avri heeft donderdag besloten dat het basistarief voor de afvalstoffenheffing stijgt met 6 euro, waarmee het bedrag volgend jaar uitkomt op 114 euro. De (overall) afvalstoffenheffing voor 2016 stijgt met gemiddeld 4 euro naar gemiddeld 175 euro per huishouden. Inwoners scheiden hun afval sinds de invoering van het nieuwe beleid Goed Scheiden Loont (diftar) zo goed dat hun container minder vaak aan de weg staat. Ze besparen daarmee gemiddeld 2 euro per jaar en dus rekent Avri dat de totale gemiddelde stijging komend jaar uitkomt op 4 euro. In 2014 leidde Goed Scheiden Loont tot de inzameling van 70 procent herbruikbaar afval in de Regio Rivierenland.
De stijging wordt vooral veroorzaakt door dalende grondstoffenprijzen en dus lagere opbrengsten voor Avri. Door het goede scheidingsgedrag van inwoners zamelt Avri steeds meer grondstoffen in. De afvalstoffenheffing wordt daardoor steeds afhankelijker van de wereldmarkt voor grondstoffen. Door de dalende trend in de prijzen voor grondstoffen voorziet het bestuur een verdere stijging van de afvalstoffenheffing na 2016.
De afvalstoffenheffing is in de afgelopen vijf jaar met bijna 100 euro gedaald door het goede afvalscheidingsgedrag van inwoners, bedrijfsefficiency en het afbouwen van reserves van Avri.
Het Avri-bestuur, bestaande uit de milieuwethouders van de tien gemeenten in Rivierenland, kwam gisteren voor het eerst bij elkaar. Het bedrijf viel tot voor kort onder de Gemeenschappelijke Regeling Regio Rivierenland, maar is sinds 1 december een eigen Gemeenschappelijke Regeling met een eigen bestuur. De afsplitsing moet leiden tot een grotere bestuurlijke slagkracht, een efficiëntere organisatie en behoud van invloed van portefeuillehouders en gemeenteraden. De tien gemeenten in Rivierenland zijn eigenaar van Avri.