Categorie: Producten | Gepubliceerd: 22 december 2015

Proef beloning voor flesjes en blikjes start in 39 gemeenten

In 39 gemeenten gaan vanaf 1 januari pilots van start waarbij maatschappelijke organisaties een beloning krijgen voor het inzamelen van onder andere petflesjes, blikjes en ander verpakkingsmateriaal.

In de volgende gemeenten (per provincie) gaan per 1 januari 2016 pilots van start:

Flevoland
Lelystad
Noordoostpolder

Friesland
Leeuwarden
Opsterland

Gelderland
Arnhem
Bronckhorst
Doesburg
Heumen
Lochem
Nijmegen
Westervoort
Zutphen

Groningen
Haren

Limburg
Roermond

Noord-Brabant
Alphen-Chaam
Bergen op Zoom
Moerdijk
Oosterhout

Noord-Holland
Haarlem
Huizen
Zaanstad

Overijssel
Almelo
Deventer
Hengelo

Utrecht
Soest

Zuid-Holland
Albrandswaard
Alphen aan den Rijn
Barendrecht
Delft
Den Haag
Dordrecht
Goeree-Overflakkee
Nissewaard
Ridderkerk
Rotterdam
Schiedam
Sliedrecht
Vlaardingen
Zoetermeer

De pilots moeten zorgen voor meer maatschappelijke betrokkenheid bij de strijd tegen zwerfafval en bij de gescheiden inzameling van waardevolle materialen. Deelnemende organisaties krijgen een beloning van hun gemeente. Dit kunnen financiële beloningen zijn of beloningen in natura, zoals schoolontbijten of buurtfeesten. De deelnemende gemeenten hebben 1,5 miljoen inwoners en er zijn ongeveer 1.700 maatschappelijke organisaties actief, zoals sportverenigingen, scholen, buurthuizen, kerken en kinderboerderijen.

Ook gemeenten die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen nog meedoen. Alle gemeenten die voor 15 februari bij de VNG een uitgewerkt plan hebben ingediend dat voldoet aan de voorwaarden, kunnen in het tweede kwartaal van start met hun pilots.

Landelijk dekkend systeem

Gemeenten hebben elk hun eigen opzet gekozen voor de pilots. De pilots hebben een looptijd van twee jaar. Midden 2017 volgt een evaluatie. Doel is om op basis van de ervaringen met de verschillende pilots per 1 januari 2018 tot een effectief en landelijk dekkend beloningssysteem te komen voor pet-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen. Afgelopen week beloofde staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens het AO Grondstoffen dat zij in een brief over de voortgang van de Raamovereenkomst Verpakkingen inzichtelijk maakt op welke andere materialen dan kleine flesjes en blikjes, retourpremies ook toepasbaar kunnen zijn. Die brief volgt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016.

Deelnemers

De pilots zijn een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Afvalfonds Verpakkingen en de Stichting Natuur & Milieu. Het experiment werd afgelopen juni aangekondigd. Toen streefden de initiators nog naar tenminste 40 deelnemende gemeenten. Die doelstelling is dus net niet gehaald. Volgens VNG komt dat doordat een aantal gemeenten hun plannen net niet rondkregen voor de eerste deadline. Een aantal van hen kan waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2016 echter alsnog starten. De doelstelling tenminste 1 miljoen Nederlanders bij de proeven te betrekken is overigens ruimschoots gehaald.

 

Meer weten over Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website