Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 juni 2016

College Harderwijk presenteert plannen voor afvalscheiding

De gemeente wil een financiële prikkel invoeren om inwoners te stimuleren meer afval te scheiden.

Aanleiding voor de ambities van het college van B en W van Harderwijk zijn de Vang-doelstellingen. Nu wordt in Harderwijk nog 208 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld, waaruit 60 procent gescheiden zou kunnen worden ingezameld. Na het proces van nascheiding door de verwerker, blijft hier nog 185 kilo afval van over.

Het College stelt dat veel van de niet-gescheiden grondstoffen op het ogenblik al gemakkelijk en gratis gescheiden kunnen worden. Door een financiële prikkel te geven middels een diftarsysteem, verwacht het college een afname van 25 tot 30 procent te in de hoeveelheid restafval te bereiken. Uitgangspunt is om het systeem in 2017 te testen. Welke vorm de financiële prikkel precies zal krijgen, is nog niet bekend.

Variabele tarieven

Momenteel krijgen inwoners inzicht in het aanbiedgedrag en consequenties voor de afvalstoffenheffing, maar pas vanaf 2018 zal daadwerkelijk met variabele tarieven worden gerekend. In dat jaar zal moeten blijken wat de effecten zijn van de financiële prikkel.

Overige maatregelen

Het college zegt naar ondersteunende maatregelen te zoeken, die de inwoners moeten helpen bij het scheiden van afval. Mocht daarbij blijken dat deze niet tot voldoende restafvalreductie leiden, dan zal de gemeente besluiten over vervolgstappen. Zo wordt de mogelijkheid genoemd van het verminderen van de inzamelfrequentie van restafval, of zelfs het stoppen met de huis-aan-huis inzameling daarvan.