Voor diverse reststromen in Amsterdam is nog geen circulaire oplossing. Onlangs werden young professionals en studenten uitgedaagd om voor concrete vraagstukken oplossingen te bedenken.
In de finale van de Amsterdam Circular Challenge, afgelopen zaterdag, werd het team van woningcorporatie Eigen Haard uitgeroepen tot winnaar. Dit team bedacht een plan waarmee sociale huurders voor een geringe meerprijs een keuken kunnen krijgen naar hun eigen smaak. Een keuken die is samengesteld uit materiaal dat nu niet wordt hergebruikt.
Andere deelnemers hadden cases van AEB Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Waternet op zich genomen. De cases houden allemaal verband met reststromen van de organisaties. Zo kwam het team van de gemeente Amsterdam met een idee om van pet stadionstoeltjes te produceren en het team van Waternet bedacht een procedé om uit in het riool vergaan wc-papier kleding te maken.
AEB Amsterdam, dat momenteel een nascheidingsinstallatie bouwt om diverse reststromen uit restafval te winnen, bracht de vraag in hoe aan OPK uit restafval waarde toegevoegd kan worden. Marieke van Nood, strategisch adviseur bij AEB: “Hoewel het aan de bron scheiden van het oud papier het beste is, blijkt in de praktijk dat 15 procent van het restafval in Amsterdam nog uit papier en karton bestaat. Een waardevolle grondstof waar we waarde aan willen toevoegen.”
Het team van AEB Amsterdam wist van het oud papier uit de nascheiding geluidswerende, verplaatsbare scheidingswanden te maken. Dit kan in kantoren en schoolgebouwen gebruikt worden om in grote ruimtes flexwerkplekken te creëren. Het team pakte het OPK, dat geluiddempende eigenschappen heeft, in een hars. De studenten zullen de business case nu verder verfijnen. Van Nood: "AEB staat open om daarbij te helpen en zal bijvoorbeeld OPK-materiaal beschikbaar stellen en helpen bij het afnemen van eventuele producten."
AEB onderzocht de afgelopen tijd zelf ook met diverse bedrijven de afzetmogelijkheden voor het nagescheiden van OPK. Zo wil AEB voldoen aan de recyclingdoelstellingen van partnergemeenten en aan de kwaliteitseisen van de OPK-verwerkende industrie.
De Amsterdam Circular Challenge 2016 is het initiatief van Rik Winsemius en Pieter De Stefano, gespecialiseerd in het mobiliseren van nieuwe groepen mensen voor maatschappelijke vraagstukken. In de competitie worden vier teams van young professionals en studenten uitgedaagd om met oplossingen te komen voor concrete circulaire vraagstukken van Amsterdamse organisaties. De meest veelbelovende teams, met economisch rendabele en opschaalbare oplossingen voor reststromen, worden verder geholpen om na de challenge hun idee door te ontwikkelen tot een echte startup. De jury bestond dit jaar uit Gerald Naber (ING), Esther Agricola (directeur Ruimt en Duurzaamheid, Gemeente Amsterdam), Antoine Heideveld (directeur Het Groene Brein), Inge Oskam (lector HvA Technisch Innoveren en Ondernemen) en Jacqueline Cramer (ambassadeur circulaire economie, Amsterdam Economic Board).
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website