Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 februari 2017

Apeldoornse verenigingen spekken clubkas dankzij zwerfafvalactie

62 verenigingen in Apeldoorn hebben samen 403.041 blikjes en petflesjes opgeraapt en ingeleverd. Per item kregen deelnemende verenigingen een vergoeding van 5 cent 'statiegeld' van de gemeente, bestemd voor de clubkas.

Vorig jaar werd het startschot gegeven van de beloningsactie ‘GO€DBEZIG’ als onderdeel van het project ‘Heel Apeldoorn Rein’. Met de beloningsactie biedt Apeldoorn een vorm van statiegeld aan op kleine drankverpakkingen, wanneer deze gerecycled worden op speciale inleverlocaties. “We proberen Apeldoorners te stimuleren om bewust met zwerfafval om te gaan. Daarnaast krijgen de ingeleverde items door recycling een nieuw leven”, zegt wethouder Mark Sandmann. Gisteravond reikte de wethouder prijzen uit aan de deelnemende verenigingen. Naast de beloning van 5 cent ‘statiegeld’ per ingeleverd item werden extra prijzen uitgereikt aan de drie verenigingen die de meeste items hadden ingezameld.

In samenwerking met lokale supermarkten en leverancier van emballage-automaten Tomra, zorgde de gemeente voor inleverlocaties waar de verenigingen terecht kunnen. “Op onze emballage-automaten konden verenigingen zich identificeren met een unieke code. Zo werden de ingeleverde items nauwkeurig geregistreerd en konden verenigingen hun score ook online inzien”, licht René Hissink, algemeen directeur van Tomra, toe.

Als onderdeel van de landelijke Raamovereenkomst Verpakkingen is een pilot gestart voor de extra aanpak van zwerfafval. Gemeenten kunnen een beroep doen op hun deel uit het budget van in totaal 20 miljoen euro per jaar, ofwel 1,19 euro per inwoner. De gemeente Apeldoorn heeft hierop ingespeeld met de GO€DBEZIG’ –actie.