Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 10 maart 2017

Noord-Holland wil minder primaire grondstoffen gebruiken

De realisatie van een circulaire economie moet versneld worden in Noord-Holland. Het gebruik van primaire grondstoffen moet worden teruggedrongen en technische kennisontwikkeling gestimuleerd.

Om dit waar te maken tekenden Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, waterschappen en verschillende gemeenten gisteren een intentieverklaring. De ondertekening vond plaats tijdens de ‘Dag van de Samenwerking’, een initiatief van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. Doel van de dag was om samen met 26 omgevingspartijen in Noord-Holland concrete afspraken te maken over het realiseren van duurzame oplossingen op het gebied van bereikbaarheid, energiebesparing, gebiedsontwikkeling en circulaire economie.

Jaap Bond, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en mede initiatiefnemer van de deal: “Met deze deal spreken wij af om het realiseren van een circulaire economie in Noord-Holland te versnellen. Als wij in 2050 in Nederland een circulaire economie willen verwezenlijken, is samenwerking essentieel. Met andere overheden, met het bedrijfsleven én met kennisinstellingen. Wij gaan ons onder andere inzetten om het gebruik van primaire grondstoffen te beperken en technische kennisontwikkeling te stimuleren. Ook nemen we in 2017 stappen in het uitwisselen en daarmee hergebruiken van onze grondstoffen.”

Energiegebruik

Tijdens de Dag van de Samenwerking werd ook een duurzaamheidsdeal gesloten op het gebied van het opwekken van duurzame energie. De verschillende organisaties en overheidsorganen beloofden daarbij te werken aan het terugbrengen van hun eigen energieverbruik en, waar mogelijk, ook zelf duurzame energie op te wekken.