Zes van de Cyclusgemeenten en Cyclus gaan werk maken van de Vang-doelstellingen voor huishoudelijk afval in 2020.
Afgelopen woensdag 9 maart tekenden Cyclus en de gemeenten het Bestuursakkoord Van Afval Naar Grondstof (Vang). Daarmee committeren zij zich aan de landelijke doelstelling om in 2020 nog maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar te produceren en minimaal 75 procent van het afval te scheiden. In het akkoord beschrijft iedere organisatie welke maatregelen zij neemt om de doelstelling te realiseren.
Directeur Jan Krapels van Cyclus: "Onze regio maakt flinke stappen. Zo kiezen steeds meer gemeenten voor diftar en merken we tijdens de campagne 'I love afval scheiden' dat afvalpreventie en -scheiding bij inwoners leeft en meer en meer gemeengoed wordt." Vorig jaar kreeg de gedragsbeïnvloedingscampagne nog een nieuwe impuls met het 100-100-100-project, waar deelnemers gemiddeld op 23 kilo restafval per persoon per jaar uitkwamen. De regio zag daarnaast al een afname in de hoeveelheid restafval, van gemiddeld 212 kilo restafval per persoon per jaar in 2013 naar gemiddeld 197 kilo restafval per persoon per jaar. Volgens Krapels is de regio daarmee op de goede weg. "Met het ondertekenen van het akkoord laten we zien de landelijke afvaldoelstellingen uiterst serieus te nemen. En dat moet ook, want door het realiseren van deze doelen, dragen we samen een steentje bij aan de transitie naar een circulaire economie", aldus de directeur.
Voorafgaand aan de ondertekening schetste senior adviseur Ageeth Boos van Rijkswaterstaat een beeld van de uitdaging waar gemeenten op afvalgebied voor staan en de mogelijke oplossingsrichtingen. Het geven van een financiële prikkel, een hoog serviceniveau voor waardevolle afvalstromen en gerichte gedragsbeïnvloeding vormen hierin de rode draad. Ook de Cyclusgemeenten kiezen over het algemeen voor een combinatie van deze sporen en leggen daarin ieder hun eigen lokale accenten.
Het Bestuursakkoord Vang is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Vereniging Nederlandse Gemeenten, NVRD en Rijkswaterstaat. Landelijk hebben inmiddels meer dan 100 gemeenten middels een Bestuursakkoord of vergelijkbaar besluit aangegeven zich volop in te zetten om de doelstellingen voor huishoudelijk restafval te realiseren.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website