Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 30 mei 2017

Gescheiden inzameling verlichting in inkoopcriteria PIANOo

Het expertisecentrum voor openbare aanbestedingen van het ministerie van EZ, genaamd PIANOo, heeft de aparte inzameling van verlichting opgenomen in haar milieucriteria.

Fotolia_18509067_S.jpgFoto: Jesse Barrow - Fotolia

Het betreft de criteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van de sloop en renovatie van (kantoor)gebouwen. In de criteriadocumenten voor maatschappelijk verantwoord inkopen staan de eisen opgenomen die de opdrachtgever van het pand stelt aan het duurzaam slopen of renoveren van gebouwen. De inschrijver op de aanbesteding moet een overzicht verstrekken van de te scheiden materialen en producten op basis van een zogeheten ‘stoffeninventarisatie’. Deze inventarisatie maakt duidelijk welke stoffen het pand bevat, hoe deze worden gescheiden van het overige sloopafval en aan welke recyclebedrijven de gescheiden fracties worden aangeboden. Ook lampen (zoals tl-, spaar- en ledlampen) en verlichtingsarmaturen zijn nu expliciet opgenomen in de lijst met stoffen. Inschrijvers die meer fracties aanbieden aan recyclers, worden hoger gewaardeerd.

Mijlpaal

LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met de stap. De mijlpaal wordt gezien als een nieuw succes van de campagne die LightRec, Wecycle en branchevereniging van sloopaannemers Veras onlangs startten om meer lampen en armaturen uit sloopprojecten duurzaam in te zamelen en te verwerken.

“Door verlichting toe te voegen aan deze criteriadocumenten hebben sloopaannemers die hun verlichting op de juiste manier scheiden en aanbieden aan een gecertificeerde verwerker daar ook voordeel bij in aanbestedingen”, zegt Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec. “Een win-winsituatie, want jaarlijks komen er zo’n 900.000 kilo aan armaturen en ongeveer 460.000 lampen vrij uit sloop- en renovatieprojecten. En die zien wij nu nog niet terug in de inzamelcijfers.”

Volgende stap

Het doel van de drie organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen. Afgelopen maand werd het demonteren en gescheiden inzamelen van gasontladingslampen en armaturen al opgenomen in de geactualiseerde Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen (BRL SVMS-007).