Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 juli 2017

Nieuwe pictogrammen voor afvalscheiding

Rijkswaterstaat heeft een serie pictogrammen ontwikkeld om afvalscheiding te bevorderen. Een uniforme beeldtaal moet de herkenbaarheid bevorderen.

Kleurkader - Glas - Scherm.pngKleurkader - GFT - Scherm.pngKleurkader - Rest - Scherm.pngVoor vijf verschillende afvalstromen zijn pictogrammen ontwikkeld. Papier, Glas, gft, plastic en restafval hebben een eigen pictogram gekregen. Daarnaast zijn er pictogrammen met verschillende combinaties van plastic, blik en drankenkartons gemaakt om de verschillende varianten op p, pd en pmd in beeld te brengen.

Woorden

Kleurkader - Plastic-blik-drink - Scherm.pngKleurkader - Plastic - Scherm.pngKleurkader - Papier - Scherm.pngIn de pictogrammen wordt het beeld steeds ondersteund door een woord of woordcombinatie. Zo staat er op het restafval-pictogram bij een amorf stukje afval dat boven een prullenbak zweeft ‘Rest’ afgedrukt. Boven het klokhuis van een appel is gekozen voor de woordcombinatie ‘GFT en Etensresten’. Bij de verschillende combinaties van plastic inzameling wordt ter aanduiding van drankenkartons steeds voor het woord ‘drinkpakken’ gekozen. Dat bleek uit het vooronderzoek het beste te werken.

Kleuren

De verschillende stromen worden steeds ondersteund door een eigen kleur. Voor restafval en gft is er, wellicht het meest voor de hand liggend, gekozen voor respectievelijk grijs en groen. Hoewel bruin in het geval van gft mogelijk net zo goed had gepast. Papier wordt omrasterd door de kleur blauw en glas door een geel kader. Plastic, en de verschillende pmd-varianten zijn allemaal oranje. Daarbij valt nog op dat er gekozen is voor een aparte oranje pictogram met het woord ‘plastic’ voor de algemene stroom en voor de pmd-variant met alleen plastic wordt dezelfde afbeelding gebruikt onder de woorden ‘Plastic verpakkingen’.

Witte variant

Voor alle pictogrammen is een met kleur omrasterde variant en een witte variant van het pictogram beschikbaar gesteld. Kleur maakt echter een vast onderdeel uit van het pictogram. In de meegeleverde handleiding wordt er dan ook op gewezen dat de witte versie uitsluitend bedoeld is voor gebruik op een ondergrond met de bijbehorende kleur. Dat betekent dat als plastic wordt ingezameld in een egaal oranje bak, dan kan de witte variant worden toegepast. Als er sprake is van een anders gekleurde ondergrond, dan moet de afbeelding met omrastering gebruikt worden.

Geen AEEA en grofvuil

Opvallend is dat er geen iconen zijn ontwikkeld voor bijvoorbeeld de stromen AEEA, grofvuil en textiel. Daar naar gevraagd geeft een woordvoerder van RWS aan dat deze in de toekomst mogelijk nog toegevoegd zullen worden als de huidige selectie iconen goed valt. Vooralsnog heeft de dienst er voor gekozen heeft zich te beperken tot deze vijf stromen.

Gerelateerde artikelen