De gemeente Duiven had gisteren een primeur. In het dorp werd de eerste Duurzame Tegel gelegd. De tegel is gemaakt met gerecycled restafval maar net zo schoon en veilig als een normale stoeptegel.
De tegel is de vrucht van een samenwerking tussen Betonindustrie De Hamer, afval- en energiebedrijf AVR en Renewi-dochter Mineralz. Zij ontwikkelden samen een proces waarbij bodemassen worden verwerkt tot het gepatenteerde Forz granulaat – een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger die als basis dient voor de zogenoemde Duurzame Tegel.
De Duivense tegel is onder andere gemaakt met lokaal opgehaald restafval uit Duiven zelf. Het restafval van een bewoner levert omgerekend zo’n vijftien duurzame tegels per jaar op. Met de tegel moet de circulaire economie dichtbij de burgers worden gebracht. Uniek aan de tegel is dat elke gemeente die deze gebruikt een op maat gemaakte communicatiecampagne meegeleverd krijgt om bij de inwoners te laten zien wat hun gemeente doet aan een circulaire economie.
Volgens Eric de Groot, Commercieel Directeur BTE groep, is bij het ontwikkelen van de duurzame tegels sterk gelet op de veiligheid. De Groot: “De producten die op deze manier gemaakt worden, zijn kwalitatief gelijkwaardig aan reguliere betonwaren en worden geleverd onder Komo en het Besluit bodemkwaliteit. Wat deze producten als extra voordeel hebben, is dat ze gemeentes op een eenvoudige manier helpen om aan hun circulariteits- en recycledoelstellingen te voldoen.”
Mochten de tegels op een gegeven moment de straat weer uit moeten, dan zijn ze opnieuw te recyclen. Na de gebruiksfase zijn de betonwaren geschikt om te hergebruiken in nieuwe betonproducten, zonder dat dit een negatief effect heeft op de kwaliteit van het beton, claimen de producenten.
Animatie De Duurzame Tegel from De Duurzame Tegel on Vimeo.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website