Recycler en Demacq en consultant Topwind gaan samenwerken om windmolens te recyclen.
Topwind adviseert bedrijven die in windmolens investeren al langer bij het projectmanagement bij de ontmanteling van windparken. Over hoe om te gaan met de recycling van windmolenwieken, ook wel rotorbladen genoemd, was het echter lastig adviseren. Hier waren tot voor kort immers nog nauwelijks goede oplossingen voor in de markt.
Demacq deed de afgelopen jaren onderzoek naar de haalbaarheid van het recyclen van thermohardend composiet op een manier waarbij het recyclaat hergebruikt zou kunnen worden. Kleinere bladen worden afgevoerd en in de fabriek verwerkt. De grotere windturbine-bladen worden in eerste instantie op locatie met een mobiele hoogwaardige koudwatersnijder (4000 bar) in kleinere stukken gesneden waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van kraanwater en zand. Deze methode is stofvrij en voorkomt bodemvervuiling. Ook kunnen er meerdere bladen in standaard containers worden afgevoerd. Tijdens de eindverwerking worden de verschillende materialen gescheiden (metaal, hout en composiet). Het thermohardend composiet van de bladen wordt verwerkt en gemengd met ander thermohardend composiet tot een nieuwe grondstof.
“Met deze methode kunnen we de afvalberg op een duurzame manier afbreken en het recyclaat ervan een nieuwe bestemming geven, bijvoorbeeld door het te gebruiken in planken die dienst doen als oeverbeschoeiing. Bijkomend voordeel is dat het recyclaat de sterkte van de plank laat toenemen en de verwachting is dat het product ook nog langer mee gaat. Als Demacq willen wij graag bijdragen aan een circulaire en duurzame wereld. Een wereld die we willen doorgeven aan volgende generaties”, aldus Cora Burger, CEO van Demacq. Zij gaat hiervoor dus een samenwerking aan met Topwind dat relaties naar Demacq zal doorverwijzen.