Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 14 januari 2019

Volledig circulair bouwen is écht nog ver weg

Een samenwerking tussen een woningbouwvereniging, een sloper en een afvalbedrijf zet de eerste stappen richting circulair bouwen. Uiteindelijk zal het ook goedkoper zijn.

Baetsen Recycling, sloopbedrijf A. van Liempd en Woonbedrijf uit Eindhoven besloten in 2018 te gaan samenwerken als opmaat voor 2050. Dan moet namelijk volledig circulair worden gebouwd. Het woonbedrijf in Eindhoven besloot het nu alvast anders aan te pakken en schakelde daarvoor A. van Liempd sloopbedrijven in. Doelstelling was 20 procent hoogwaardig direct hergebruik en 80 procent indirect hergebruik. Daarvoor schakelde van Liempd dan weer Baetsen recycling in. Met z'n drieën zoeken ze in eerste instantie naar hoogwaardig hergebruik binnen projecten van Woonbedrijf. Lukt dat niet, dan gaan ze kijken naar extern hergebruik. Via de site van RVO.nl laat Thijs Paré van Baetsen Recycling weten dat het een volledig nieuwe manier van werken is. “Dus of 80/20 haalbaar is of dat het 70/30 gaat worden, daar komen we gaandeweg achter. Als je maar begint en jezelf meetbare doelstellingen oplegt."

Hoewel de samenwerking uit idealisme begon, blijkt het ook gewoon goede business te zijn. "Eigenlijk heel logisch. In een lineair bouwproces koop je bouwmateriaal, betaal je voor de sloop en koop je weer nieuw bouwmateriaal. Wat wij doen, is waarde toevoegen aan afgeschreven materiaal. Dus, circulair bouwen is uiteindelijk goedkoper", vertelt Barthel van Dinther van A. van Liempd.

Meer weten over Baetsen Recycling bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website