Categorie: Producten | Gepubliceerd: 16 maart 2021

'Grondstoffentekort? Kies voor gerecycled plastic'

In reactie op de zorgen van de plasticindustrie over het grondstoffentekort wijst het Afvalfonds Verpakkingen naar het gebruik van gerecycled plastic voor de productie van nieuwe producten en verpakkingen.


Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Afvalfonds Verpakkingen. Foto: Edwin Weers Fotografie

Door te kiezen voor gerecycled plastic kan de plasticindustrie een bijdrage leveren aan de circulaire economie, geeft algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen aan. “Wij doen in Nederland ons best om zo veel mogelijk plastic verpakkingsafval te recyclen. “Dit doen we met zijn allen - de consument, gemeenten, afvalinzamelaars en -verwerkers - op kosten van het verpakkend bedrijfsleven. Het zou een mooie stimulans zijn als de plasticindustrie minder plastic maakt uit aardolie en meer inzet op het gebruik van gerecycled plastic. Ook de overheid kan hierin een aanjagende rol spelen door circulair in te kopen en daarbij het gebruik van gerecycled materiaal als voorwaarde te stellen.”

Namens de plasticverwerkers en -producenten lieten EuPC en IVK Europe vorige week weten zich grote zorgen te maken om een tekort aan kunststof grondstoffen. Om deze reden adviseerde NRK eind februari haar leden al om, waar het kan en mag, over te gaan tot de inzet van recyclaat voor producten.

CO2-reductie

Het Afvalfonds Verpakkingen wijst onder meer op de CO2-reductie die de recycling van plastic verpakkingen oplevert: 1 ton plastic verpakkingen zorgt voor een CO2-reductie van 2,5 ton. In 2019 werd in Nederland 299.000 ton plastic verpakkingsafval gerecycled. Als de vraag naar gerecycled materiaal toeneemt, zal ook de waarde stijgen. Op dit moment is het goedkoper om plastic uit aardolie te produceren.