Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 augustus 2021

Burgerinitiatief voor EU-breed statiegeld van start

ReturnthePlastics wil minstens een miljoen handtekeningen ophalen voor statiegeld op plastic flessen in de hele Europese Unie.

De Europese Commissie (EC) heeft vrijdag (13 augustus) besloten om het burgerinitiatief ReturnthePlastics officieel te registreren. Dat betekent dat het initiatief voldoet aan de voorwaarden voor een burgerinitiatief - het betekent geen inhoudelijk oordeel van de Commissie.

ReturnthePlastics wil dat de EC een EU-brede statiegeldregeling invoert voor plastic flessen, met een tarief van 15 eurocent per fles. Als onderdeel daarvan zouden alle EU-lidstaten supermarkten moeten aansporen om emballage-automaten te installeren. Ook zouden producenten van plastic flessen een plasticbelasting moeten betalen, waarmee het statiegeldsysteem en de recycling van flessen gefinancierd wordt.

Nu het burgerinitiatief officieel geregistreerd is, kan het beginnen met het verzamelen van handtekeningen. Binnen één jaar moet het minstens 1 miljoen handtekeningen verzamelen uit tenminste zeven verschillende lidstaten. Als dat lukt, moet de EC een reactie geven op het initiatief en besluiten of het ermee verder gaat of niet. 

Initiatiefnemers

Zoals het een burgerinitiatief betaamt, zitten er geen bedrijven of organisaties achter ReturnthePlastics, maar individuele inwoners van de EU. Het initiatief wordt onder meer geleid door een Belgische communicatiemedewerker, een Griekse freelancer en het Nederlandse PvdA-raadslid Bartele Boersma.