Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 30 november 2021

Oldenzaal wijst nieuw contract Twence af

Het nieuwe contract dat Twence aanbiedt aan haar aandeelhouders, moet wat de gemeente Oldenzaal betreft terug naar de tekentafel.

De gemeenteraad van Oldenzaal ging gisteren (29 november) unaniem akkoord met het voorstel van het college van B en W om niet in te stemmen met het voorgelegde afvalverwerkingscontract en de vastgestelde tarieven. Het nieuwe contract zou in moeten gaan op 1 juli 2022. Later deze week zullen alle aandeelhoudende gemeenten in de aandeelhoudersvergadering van Twence stemmen over het voorgelegde contract.

Oldenzaal heeft kritiek op meerdere punten van het nieuwe contract. Zo vindt de gemeenteraad de tarieven te hoog in vergelijking met andere tarieven in de markt. Het CDA hekelde daarnaast het gebrek aan transparantie over de totstandkoming van de tarieven en spoort Twence aan daarin meer inzicht te geven. "Het is niet in het belang van inwoners om te hoge tarieven te betalen en een fractie daarvan terug te krijgen in de vorm van dividend", zei raadslid Luc Gelevert tijdens de vergadering. Hij wees er daarnaast op dat als Twence hogere tarieven voorstelt om ook meer te kunnen investeren, het bedrijf daar openheid over moet geven. 

Daarnaast zijn er twijfels over de rechtmatigheid van de inbesteding bij Twence. AVR stuurde eerder een brief aan de aandeelhoudende gemeenten van Twence waarin het betoogde dat er niet voldaan wordt aan de voorwaarden voor de quasi-inhouse constructie. Daarover is een rechtszaak aanstaande. Oldenzaal denkt in ieder geval dat AVR gelijk heeft en Twence niet genoeg publiek afval verwerkt om te voldoen aan de voorwaarden voor een quasi-inhouse inbesteding.

Consequenties

Oldenzaal staat niet alleen met haar twijfels. Wethouder Evelien Zinkweg gaf aan dat de gemeente samen andere aandeelhoudende gemeenten probeert om het contract te wijzigen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. In ieder geval Berkelland zal niet instemmen met het contract zoals het nu voorligt. Daarnaast verwacht ze dat ook Almelo en Twenterand niet akkoord gaan. Wanneer een meerderheid van de gemeenten wel akkoord gaat, zal het contract in de huidige vorm worden voorgelegd aan de gemeenten. Oldenzaal zal dan moeten beslissen of het alsnog het contract ondertekent. Over eventuele alternatieven voor de afvalverwerking werd tijdens de raadsvergadering niet gesproken.

Verkoop aandelen

Het is op zich niet verrassend dat Oldenzaal niet tevreden is over het voorgelegde contract. De gemeente wil net als Almelo al sinds 2017 van haar aandelen in Twence af. Het is tot nu toe echter nog niet gelukt deze te verkopen. In 2018 mislukte een deal met de gemeenten Hellendoorn, Hof van Twente en Berkelland. Oldenzaal en Almelo wilden meer geld voor hun aandelen dan de gemeenten bereid waren te balen.