Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 08 maart 2022

Bedrijven en gemeenten eren Afvalhelden

Van kleurplaten tot verkiezingen: zowel bedrijven als gemeenten doen hun best om tijdens de Week van de Afvalhelden medewerkers in het zonnetje te zetten.

Gisteren (7 maart) was de aftrap van de tweede Week van de Afvalhelden, die loopt tot en met zondag 13 maart. De week is een initiatief van NVRD, Vereniging Afvalbedrijven (VA), O&O Fonds Geo en TLN. Het idee voor de actieweek ontstond in 2020, toen inzamelaars als vitale beroepsgroep ook tijdens de coronacrisis aan het werk bleven. De eerste editie werd in maart 2021 georganiseerd. 

VA-voorzitter Boris van der Ham bracht gisteren als aftrap een bezoek aan de houtrecyclinginstallatie en de afvalsorteerinstallatie van GP Groot. "Wij zijn trots op alle AfvalHelden. Zij zijn de mannen en vrouwen die zorgen voor een schone wereld en het draaiende houden van onze samenleving. Echte helden met een hoofdletter H", aldus Van der Ham.

Veiligheid

De gemeente Maastricht grijpt de Week van de Afvalhelden aan om te pleiten voor een veiligere werkomgeving voor inzamelaars. Volgens de gemeente moeten er jaarlijks zes tot tien medewerkers naar het ziekenhuis met snijwonden, door kapotte messen, naalden of glassscherven in vuilniszakken. Ook wijst de gemeente erop dat het inzamelwerk zwaar is voor de medewerkers. Maastricht vraagt inwoners daarom om vuilniszakken niet te zwaar te komen, goed af te sluiten zodat die makkelijk kan worden vastgepakt, en er vooral geen scherpe voorwerpen in te gooien. 

In het zonnetje

Verschillende organisaties zetten specifieke medewerkers in het zonnetje met een interview op de website, zoals Van Kaathoven, GAD en de gemeenten Amsterdam en Goirle. Dar, Avalex en ook verschillende gemeenten roepen inwoners op om extra aandacht te besteden aan de inzamelaars, met bijvoorbeeld een kleurplaat achter het raam, iets lekkers of simpelweg door een duim op te steken.

Heros Sluiskil

Heros Sluiskil organiseert deze week een AfvalHelden-verkiezing. Alle medewerkers brengen individueel hun stem uit voor een collega die volgens hem of haar de titel AfvalHeld verdient. Aan het einde van de week krijgen alle medewerkers een gratis lunch aangeboden in het Heros Bedrijfsrestaurant en wordt de AfvalHeld van 2022 bekend gemaakt.