Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 27 mei 2022

ARN reikt luierproducenten de hand

Op het eigen symposium Design for Recycling daagde afvalverwerker ARN luierproducenten uit om met de rest van de luierketen mee te denken over het sluiten van de luierkringloop.

Bezoekers symposium Design for Recycling krijgen een rondleiding in de hal waar ARN luiers verwerkt.
Foto: ARN B.V.

Met een innovatietoepassing van techniek is ARN uit Weurt sinds 2021 in staat luiers en inontinentiemateriaal op een alternatieve manier te verwerken. Dit materiaal wordt in Nederland in principe verbrand in afvalenergiecentrales, maar ARN is inmiddels in staat om met een speciale installatie jaarlijks het plastic terug te winnen uit 15 kton luiers. Plastic dat vervolgens als grondstof kan dienen voor nieuwe producten.

Het succes van dit proces wordt volgens ARN in grote mate bepaalt door de samenwerking tussen het afvalbedrijf en gemeentelijke inzamellocaties, kinderdagverblijven en inzamelaars aan de voorkant van de keten en door de samenwerking met gebruikers van het teruggewonnen materiaal aan het de achterkant van de keten. Luierproducenten kunnen echter ook een belangrijke duit in het zakje doen. Zij werden tijdens het symposium op 18 mei uitgedaagd mee te denken over het sluiten van de kringloop door design for recycling.

Aanwezigen zagen het als een gemeenschappelijke taak voor de gehele keten om de toepassing en het gebruik van producten gemaakt van gerecycled plastic verder te promoten. Toenemende vraag naar grondstoffen en stijgende grondstofprijzen noodzaken naar het gebruik van secundaire grondstoffen, waarbij de toepasbaarheid van het recyclaat sterk afhankelijk is van een zo schoon mogelijke afvalstroom. 

Acceptatie

Producent van luiermateriaal Ontex, dat al grote stappen zette naar een zo duurzaam en verantwoord mogelijk productieproces, erkende dat design for recycling kan bijdragen aan een duurzamere keten, maar waarschuwde ook dat bij het ontwerp van luiers naar meer wordt gekeken dan recyclingmogelijkheden alleen. "Het beste design for recycling zou zijn om een zo homogeen mogelijk product op de markt te zetten. Dat komt de recyclebaarheid ten goede", vertelde Bart Jansen. "Echter, onze afnemers verwachten constant onderscheidende en concurrerende producten en de visies op duurzaamheid verschillen in de wereldmarkt sterk. Voor de producent draait het ook om acceptance by consumer: hoe kunnen we de consument voor het best recyclebare product laten kiezen."

Dat luierproducenten op korte termijn hun productieproces aanpassen aan de wensen van ARN ten aanzien van recyclingmogelijkheden lijkt dus nog niet reëel. Maar met het symposium is er misschien wel een zaadje geplant door de afvalverwerker.

Afscheid

Het symposium Design for Recycling werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van president-commissaris van ARN, Theo Camps. Hij concludeerde na afloop: “Veertig jaar geleden spraken we bij ARN over afvalstorten en verbranding als een schone oplossing om zo goed mogelijk van afval af te komen. Nu praten we niet meer over afval maar over grondstoffen en denken we met een hele keten na over het ontwerp van een product om hergebruik verder te optimaliseren. Dit stemt positief voor de toekomst.’’