Categorie: Producten | Gepubliceerd: 01 september 2022

Oproep voor statiegeld op glas voor eenmalig gebruik

De circulariteit van glas kan verder worden verbeterd door het toepassingsgebied van statiegeldsystemen uit te breiden, zegt milieuorganisatie Zero Waste Europe.

Een nieuw rapport van Zero Waste Europe (ZWE) identificeert de belangrijkste obstakels voor de circulariteit van glas voor eenmalig gebruik. Volgens onderzoek dat Eunomia heeft gedaan in opdracht van ZWE levert dit ineffectieve inzamelmethoden, ontwerp, en logistieke tekortkomingen die leiden tot materiaal- en energieverliezen. Het rapport, How Circular is Glass?, is gebaseerd op vier casestudies: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Eunomia heeft gegevens uit 2019 gebruikt om de belangrijkste prestatie-indicatoren te berekenen, waaronder het inzamelpercentage, het totale recyclingpercentage en het recyclingpercentage bij een gesloten kringloop.

Conclusies

Uit het rapport blijkt dat het grootste materiaalverlies zich voordoet in de inzamelfase. In de Franse casestudy was sprake van tot maar liefst 30 procent aan verloren glasmateriaal. Ook concludeert ZWE dat het inzamelpercentage voor glas kan stijgen door in heel Europa op meer glasverpakkingen statiegeld in te voeren. Hierbij wijst de milieuorganisatie naar het feit dat tot 98 procent van alle glazen drankverpakkingen waar statiegeld op staat wordt ingezameld. Verder heeft de manier van inzameling invloed op het recyclingpotentieel van glas. Zo worden er meer glasscherven gebruikt in de productie van nieuw verpakkingsglas in landen met een aparte inzamelstroom voor glas.

Aanbevelingen

ZWE roept de Europese Commissie op om gebruik te maken van de bevindingen van het rapport bij de aankomende herziening van de Europese Richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval. Ook vindt ZWE dat de Europese Commissie de invoering van uitgebreide statiegeldsystemen voor glasverpakkingen moet verplichten. Verder zijn verbeteringen in logistiek nodig in landen die dranken importeren, zodat deze niet alleen zelf kunnen bottelen maar vervolgens ook verpakkingsglas lokaal kunnen recyclen en hergebruiken. Tot slot pleit de organisatie voor het implementeren van doelstellingen voor hergebruik.