Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 15 september 2022

'Circulaire plasticketen behoeft meer hernieuwbare grondstoffen'

Om tot een circulaire kunststofketen te komen, waarin kunststof wordt geproduceerd zonder het gebruik van fossiele grondstoffen, zijn veel meer hernieuwbare grondstoffen nodig. Dit bleek tijdens een presentatie op de Kunststoffenbeurs in 's-Hertogenbosch.


Om tot een circulaire kunststofketen te komen, zijn veel meer hernieuwbare grondstoffen nodig, vertelde Nicolein Blanksma van Rebel Group. Foto: John Cameron | Unsplash

Hoe ziet een circulaire kunststofketen er in 2050 uit? Voor het antwoord op die vraag, werkten Rebel Group en Tauw in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat drie scenario’s uit: ‘circulariteit door technologische oplossingen’, ‘circulariteit door hergebruik’ en ‘circulariteit door kunststofmateriaal waarde te geven’. “In de drie scenario’s hebben we onder meer meegenomen dat de fossiele grondstoffen niet aan de basis staan van de kunststofproductie en dat er geen kunststofafval in het milieu terechtkomt. Wat me vooral in de drie scenario’s opviel, was de enorme hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen die we nodig hebben om aan de kunststofvraag te voldoen”, vertelde Nicolein Blanksma van adviesbureau Rebel Group, gisteren (14 september) tijdens haar presentatie op de Kunststoffenbeurs in ‘s-Hertogenbosch. “De technologie om kunststoffen van hernieuwbaar materiaal te recyclen is echter nog niet zo ver.”

Van de genoemde scenario’s ligt de vraag naar nieuwe kunststoffen in het scenario ‘circulariteit door hergebruik’ het laagst, met 85 procent van het huidige gebruik. Desondanks is voor het slagen van deze toekomstvisie een factor 7 meer kunststoffen van hernieuwbare grondstoffen nodig. In het scenari 'circulariteit door kunststofmateriaal waarde te geven' is die factor 37. Hierbij wordt uitgegaan van eenzelfde groei van hoeveelheid kunststoffen per jaar. In ‘circulariteit door technologische oplossingen’, waarbij het kunststofgebruik in 2050 is verdubbeld ten opzichte van 2018, is er zelfs een factor 98 meer hernieuwbare grondstoffen nodig. “Daarmee kan de kunststofproductie een concurrent van de voedselproductie worden”, liet Blanksma weten. “Aan de andere kant hebben we ook afgevangen CO2 en methaan onder de hernieuwbare grondstoffen voor de kunststofproductie geschaard.” Ander punten van zorg zijn volgens haar het onder controle krijgen van de lekstromen, zoals plastic zwerfafval, en de grote hoeveelheden kunststof die nog steeds worden verbrand.

Blanksma merkt wel op dat de scenario’s niet realistisch zijn. “We hebben gewerkt op basis van backcasting: we hebben een wenselijke toekomst gedefinieerd en vervolgens gekeken wat er moet gebeuren om tot deze toekomst te komen. Ik verwacht dat een realistisch circulaire kunststofketen over elementen beschikt uit onze drie uitgewerkte scenario’s. Daarnaast hebben we enkel naar Nederland gekeken, terwijl de kunststofketen internationaal is.”

Kraan van circulaire economie

Als eerste stap om tot een circulaire kunststofkringloop te komen, ziet Martin van Dord van brancheorganisatie voor de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie NRK een belangrijke rol weggelegd voor met name de ontwerpers. “Zij staan aan de kraan van de circulaire economie, want zij beslissen welk materiaal ze gebruiken”, zo vertelde hij tijdens zijn presentatie. “Daarnaast kunnen zij zorgen voor een ontwerp dat gerecycled kan worden.” Bedrijven die een start willen maken, adviseert hij wel om eerst hun ‘eigen’ keten te analyseren. “Maak keuzes die niet alleen voor je eigen bedrijf voor CO2-reductie zorgen, maar kijk naar de hele keten zorgen.”

De Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch vindt ook vandaag (15 september) plaats.