Categorie: Producten | Gepubliceerd: 31 oktober 2022

Golf van rechtszaken verwacht vanwege plasticvervuiling

De schadelijke effecten van plastic kunnen kolossale aansprakelijkheidsclaims veroorzaken tegen de (petro)chemische industrie, die de polymeren en chemische additieven produceert die in plastic worden gebruikt.

De kosten voor de samenleving van plasticvervuiling wereldwijd bedragen meer dan 100 miljard dollar per jaar. Het gaat dan naast kosten voor milieusanering en aantasting van ecosystemen, ook bijvoorbeeld om de kortere levensverwachting en noodzakelijke medische behandeling. Want de schade aan de menselijke gezondheid is net zo schadelijk als de meer algemeen erkende impact van plasticvervuiling op het milieu, zo blijkt uit onderzoek van Minderoo Foundation in samenwerking met advocatenkantoor Clyde & Co en Praedicat, een adviesbureau voor aansprakelijkheidsrisico's. Het onderzoek wordt ondersteund door het Finance Initiative van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Claims

Net zoals olie- en gasbedrijven nu wettelijk en financieel verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van hun producten voor de klimaatverandering, en chemische bedrijven voor schade aan het milieu en de menselijke gezondheid (zoals Pfas of glyfosaat) verwachten de opstellers van het rapport dat er een nieuwe golf van rechtszaken zal ontstaan ​​rond plastic. Juridische stappen zullen naar verwachting gericht zijn op de Verenigde Staten. Ze voorspellen dat de bedrijfsaansprakelijkheid als gevolg van kunststofrechtszaken die tussen nu en 2030 worden aangespannen, meer dan 20 miljard Amerikaanse dollar kunnen bedragen. Toekomstige claims zouden van nog grotere orde zijn.

Procesrisico

Fabrikanten van chemische additieven die worden gebruikt in kunststoffen, waarvan er vele een gevestigde, schadelijke relatie hebben met de menselijke gezondheid, zullen het meest worden blootgesteld aan procesrisico's. Ook blootgesteld zijn fabrikanten van plastic polymeren, waarvan de producten uiteindelijk worden afgebroken tot micro- en nanoplastische deeltjes.

Beschermd

Tot nog toe zijn deze bedrijven vaak beschermd tegen financiële gevolgen door de complexiteit van het toeschrijven van vervuiling aan de bron. Maar wetenschappelijke methoden en juridische doctrines ontwikkelen zich, aldus het rapport en de verwachting is dat de verplichtingen voor plasticvervuiling zullen volgen. Andrew Forrest, voorzitter van Minderoo Foundation: "Ons onderzoek versnelt de groeiende lijst van gezondheidsrisico’s. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de rechtbanken, regelgevers en wetgevers bepalen wie de kosten van het vergiftigen van onze planeet en mensen zal betalen."

Meer informatie:

» De prijs van plastic vervuiling

Gerelateerde artikelen