Categorie: Producten | Gepubliceerd: 27 maart 2023

Eerste blikje met statiegeld ingeleverd

Officieel gaat het statiegeldsysteem voor blik pas op 1 april van start, maar de symbolische aftrap is vandaag (27 maart) al.

Het eerste blikje met statiegeld wordt vandaag (27 maart) ingeleverd bij een Plus-supermarkt in Almere. Dat vormt de symbolische aftrap van het systeem. Vanaf zaterdag 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op alle drankblikjes. De maatregel moet voorkomen dat de blikjes als zwerfafval in de natuur belanden, en zorgen dat ze juist meer gerecycled worden. De doelstelling is 90 procent recycling. Er zijn circa 27.000 inzamelpunten in Nederland, van supermarkten tot grote treinstations en tankstations langs snelwegen.

Naast de symbolische aftrap komt er ook een landelijke reclamecampagne, om mensen bewust te maken van het statiegeld op blik. Door de overgangsperiode naar het statiegeldsysteem kan het ook zijn dat er een tijdje blikjes met statiegeld en blikjes zonder statiegeld in de schappen liggen, omdat oude voorraden eerst weggewerkt moeten worden. De blikjes mét statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo op de verpakking, net als drankflessen met statiegeld.

Uitstel

Oorspronkelijk was de bedoeling dat het statiegeldsysteem op 31 december 2022 ingevoerd zou worden. Het verpakkend bedrijfsleven gaf echter aan op deze datum nog geen goed werkend systeem gereed te kunnen hebben. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legde een last onder dwangsom op, maar de bestuursrechter besloot uiteindelijk dat de invoering toch uitgesteld mocht worden naar 1 april.