Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 07 juli 2023

NVRD opgelucht over gedeeltelijke oplossing lachgascilinders

Na maanden van intensief overleg tussen ministeries, de politie en de afvalsector zijn de partijen tot een oplossing gekomen voor een deel van de lachgasproblematiek. De gesprekken zijn echter nog niet afgerond.

NVRD-directeur Wendy de Wild: "Het kabinet moet bedenken waar lachgascilinders wel kunnen worden ingeleverd."
Foto: Bart van Dieken

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) en de NVRD waren sinds april in gesprek met de Landelijke Politiek en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid om tot een oplossing te komen voor de afvalproblematiek rond lachgascilinders. Dit gesprek heeft inmiddels geleid tot een oplossing voor een deel van de problematiek: gemeenten en hun publieke bedrijven mogen gebruikte cilinders toch wel opruimen in de openbare ruimte.

Sinds het verbod op lachgas per 1 januari 2023 en het vervallen van statiegeld op lege cilinders belanden lachgascilinders steeds vaker bij het zwerfafval. In de gesprekken met de ministeries en de politie is afgesproken dat wanneer afgedankte lachgascilinders in de openbare ruimte worden achtergelaten de interpretatie wordt gerechtvaardigd dat de cilinder (grotendeels) leeg is. Hierdoor kan de cilinder als afval in plaats van drugs worden gezien, waardoor een andere wetgeving van toepassing is. Dit betekent dat gemeenten en hun publieke bedrijven toch lege lachgascilinders mogen oppakken en opruimen.

Branchevereniging NVRD laat weten opgelucht te zijn dat hun leden nu iets meer handelingsperspectief hebben. NVRD-directeur Wendy de Wild: “Van Amsterdam tot Zwolle en Tilburg, onze leden vinden letterlijk tientallen cilinders per dag. Tot vandaag mochten we die niet oprapen en moesten voor elke cilinder de politie bellen. Fijn dat we weer ons werk mogen doen.”

Inzamelpunt

Vooralsnog is er echter geen akkoord over een inzamelpunt, waar gebruikers hun cilinders legaal mogen inleveren. Dit is opvallend omdat de aanleiding voor de gesprekken een ontplofte cilinder in een kraakperswagen was. Bij het restafval gooien kan leiden tot desastreuze maatregelen: volgens de NVRD leidt dit nu al tot miljoenen euro’s aan schade bij voornamelijk afvalverbrandingsinstallaties. De NVRD laat weten samen met de VA in gesprek te blijven met de ministeries en de landelijke politie. De Wild: “De boodschap is nu dat je nergens heen kunt met dit afval. We roepen mensen op het vooral niet bij het restafval te gooien. Het kabinet zal iets moeten bedenken waar ze wel kunnen worden ingeleverd.”

Eerder deze week liet HVC weten deze gesprekken niet af te wachten. De grootste publieke afvalinzamelaar gaat lege cilinders innemen op afvalbrengstations en dit ook nadrukkelijk communiceren. Eerder pleitten de NVRD en de VA pleitten al bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor het juridisch mogelijk maken voor milieustraten om de cilinders in te nemen en de (her)invoering van een statiegeldsysteem. Deze laatste optie werd door staatssecretaris Vivianne Heijnen afgeschoten. Omdat de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik illegaal is, vindt zij een statiegeldsysteem hiervoor geen optie.