Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 juli 2023

Attero komt in Franse handen

DWS en 3i Infrastructure verkopen hun aandelen in Attero aan het Franse private equitybedrijf Ardian.

Attero CEO Paul Ganzeboom ziet in Ardian een sterke partner.
Foto: Attero

Ardian wil 100 procent van de aandelen in Attero overnemen. Momenteel heeft DWS 50 procent van Attero in handen. 3i bezit 25 procent zelf en beheert daarnaast de overige 25 procent via andere fondsen. 3i meldt dat de verkoop naar verwachting zo'n 215 miljoen euro zal opleveren. Die prijs betreft de 25 procent van de aandelen die 3i zelf verkoopt. Omgerekend naar het hele bedrijf zal Ardian dus zo'n 860 miljoen euro neerleggen voor Attero. Beduidend meer dan de 750 miljoen euro die 3i en DWS naar verluidt in 2018 betaalden voor het bedrijf. 

Zowel de ondernemingsraad als de Europese Commissie moeten nog wel officieel toestemming geven voor de overname, maar de bedrijven hopen de overname nog in het laatste kwartaal van 2023 af te ronden. 

Ardian

3i en DWS namen Attero in 2018 over van Waterland, eveneens een private equitybedrijf. In april van dit jaar werd officieel bekend dat het bedrijf weer in de etalage stond. Nieuwe eigenaar Ardian is wereldwijd actief en beheert 150 miljard aan investeringen voor meer dan 1.400 klanten. Het bedrijf wil Attero ondersteunen door middel van "aanzienlijke kapitaalinvesteringen" in biomethaan uit organisch afval, de ontwikkeling van zonne-energie op gesloten stortplaatsen en CO2-afvang en -opslag (CCS).

Samenwerking

“We zijn verheugd om samen te werken met Ardian, een sterke en industriële investeerder in infrastructuur, met de expertise en mogelijkheden om ons te ondersteunen in deze belangrijke volgende fase van onze ontwikkeling. Met de steun van Ardian kunnen we aanzienlijk investeren in onze decarbonisatieplannen en onze activiteiten op het gebied van recycling verder uitbreiden”, zegt Attero-directeur Paul Ganzeboom.

Daniel von der Schulenburg, Ardian's hoofd van infrastructuur in onder meer de Benelux, is ook vol lof over de nieuwe toevoeging aan het portfolio. "We zijn onder de indruk van de activiteiten en het uitzonderlijke managementteam van Attero - een bedrijf dat een leider is in oplossingen voor afvalbeheer en circulaire economie. Deze investering benadrukt verder onze strategie om toonaangevende infrastructuurbedrijven te ondersteunen en onze betrokkenheid in Nederland uit te breiden. We kijken ernaar uit om samen te werken met Attero CEO Paul Ganzeboom en het managementteam om te investeren in duurzame langetermijnprojecten, om het aanzienlijke groeipotentieel van Attero te realiseren en om best-in-class essentiële diensten aan gemeenten en industrieën te blijven leveren, evenals hernieuwbare energie aan Nederlandse huishoudens en bedrijven."

"Attero is een zeer succesvolle investering geweest voor 3i", zegt Richard Laing, voorzitter van 3i Infrastructure, over de overname. "Het bedrijf maakte een substantiële groei door gedurende de investeringsperiode. Hoewel 3i in principe investeringen voor langere tijd wil behouden, kiezen we voor de verkoop wanneer dat significante extra waarde voor onze aandeelhouders creëert."