Het Afvalfonds Verpakkingen krijgt tot 1 december 2023 de tijd om haar verbeterplan voor de inzameling van plastic flessen concreter te maken. Voor het eind van het jaar kijkt de Inspectie Leefomgeving en Transport of er verdere handhavende maatregelen nodig zijn.
Begin deze maand diende het Afvalfonds een verbeterplan op hoofdlijnen in bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), omdat ze het inzameldoel voor plastic flessen niet haalt: 68 procent in plaats van het wettelijk vastgelegde inzameldoel van 90 procent. Wat de inspectiedienst betreft ligt de focus van dit plan te veel op het veranderen van het consumentengedrag bij het inleveren van flessen en te weinig op zowel het uitbreiden van innamepunten met statiegeld als het opnemen van meer flessen in het statiegeldsysteem, zoals sappen en zuivel. Volgens de ILT is nog onvoldoende duidelijk wanneer en welk effect deze acties zullen hebben op het verhogen van het inzamelpercentage.
De ILT liet gisteren (16 oktober) weten duidelijk actie te willen zien. Uiterlijk op 1 december verwacht ze een concreet verbeterplan met meetbare maatregelen en een duidelijke planning van het Afvalfonds. De ILT verwacht hierin duidelijk te krijgen hoeveel extra innamepunten worden gerealiseerd waar de consument statiegeld terugkrijgt en hoeveel dit er zijn buiten supermarkten. Ook verwacht de dienst een concreet plan om meer flessen onder het statiegeldsysteem te laten vallen (nu zit op 20 procent van de flessen geen statiegeld). Na 1 december, maar nog dit jaar, beoordeelt de ILT of er verdere handhavende maatregelen nodig zijn.
Het verbeterplan op hoofdlijnen fabriceerden het Afvalfonds samen met PwC en werd volgens afspraak ingediend, maar om goed te kunnen beoordelen waar de grote stappen naar meer inzameling kunnen worden gemaakt, heeft het Afvalfonds tot december nodig, laat directeur Hester Klein Lankhorst weten in een reactie.
PwC doet nader onderzoek naar de mogelijke verbeteringen in de inzameling van plastic drankflessen- en flesjes. Deze verbeterpunten hebben te maken met de beschikbaarheid van innamepunten op plekken waar veel consumenten komen, consumentengedrag en voor welke flesjes wel of geen statiegeld wordt betaald. Zo zitten steeds meer sappen al in statiegeld, maar zuiveldranken minder. En hoewel de hoogte van het statiegeldbedrag in lijn is met andere landen, wordt ook dit onderzocht. Deze vervolganalyse is voor december gereed.
Vooruitlopend op de vervolganalyse blijft het Afvalfonds de komende periode volop inzetten op de uitbreiding van innamepunten, promotie op evenementen en de landelijke campagne.