Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 18 oktober 2023

Duitse demonstratie voor statiegeld op batterijen

Medewerkers van het Duitse Interzero hebben genoeg van de dagelijkse brandalarmen als gevolg van foutief weggegooide batterijen. In Berlijn demonstreerden zij daarom voor statiegeld op batterijen.

Batterijen tussen het afval zorgen in de afvalsector voor hoofdbrekens. In Duitsland gaan medewerkers van afvalbedrijven nu zelfs de straat op om de problematiek onder de aandacht te krijgen.
Foto: PublicDomainPictures | pixabay

Interzero verwerkt jaarlijks zo’n 800 kton aan pmd, op vijf verschillende locaties in Duitsland. Bijna dagelijks luidden volgens het bedrijf brandalarmen, omdat batterijen die met het pmd zijn weggegooid vlam vatten bij het sorteren of opslaan van recyclebare materialen. “Interzero heeft op deze manier ook een hele installatie in Marl verloren. En er zijn recentelijk branden geweest in Braunschweig en Leipzig”, aldus CEO Jan Kroker. Het bedrijf moet noodgedwongen aanzienlijke extra investeringen doen in brandbeveiliging. Maar voor een echte verlaging van het risico is volgens Kroker extra regelgeving nodig, en stimulansen voor consumenten om batterijen en apparaten met batterijen op de juiste manier weg te gooien. Daartoe demonstreerden medewerkers vorige week bij het regeringsdistrict in Berlijn.

Afgelopen juni pleitte de Duitse branchevereniging van afvalbedrijven BDE ook al voor een Europa-breed statiegeldsysteem voor batterijen. Ook in Nederland wordt hier over nagedacht. Eerder deze maand kon demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen nog geen definitief antwoord geven of er statiegeld op batterijen komt. Zij wilde niet vooruitlopen op de Taskforce batterijbranden, die nu nog bezig is optie te onderzoeken. De voorzitter van Stichting Open, Steven van Eijck, heeft inmiddels aangegeven dat een dergelijk statiegeld op batterijen in zijn optiek niet de beste oplossing is om batterijbranden te voorkomen.