Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 17 november 2023

Ook EU-brancheverenigingen vragen aandacht voor lachgasproblemen

Niet alleen in Nederland zorgen lachgascilinders voor problemen voor de afvalsector: ook grote steden in bijvoorbeeld Frankrijk, België en Duitsland kampen ermee. Brancheverenigingen vragen om Europese maatregelen.

De Europese Commissie zou een EU-breed statiegeldsysteem voor lachgascilinders en andere hogedrukcilinders moeten overwegen. Bij voorkeur met hervulbare cilinders, zodat ze ook onderdeel van de circulaire economie worden. Brancheverenigingen Fead (private afvalbedrijven), Ferver (glasrecyclers), Euric (recyclingbedrijven), Cewep (afvalenergiebedrijven) en Municipal Waste Europe (publieke afvalbedrijven) verzoeken daar om in een brief aan Eurocommissarissen Virginijus Sinkevicius (Milieu), Thierry Breton (Interne Markt en Industrie) en Stella Kyriakides (Gezondheid). 

Andere maatregelen waar de verenigingen om vragen zijn het invoeren van controles en/of beperkingen op de verkoop van "dit soort producten", en het opstarten van een communicatiecampagne over het belang van het correct weggooien van hogedrukcilinders. Bij controles of restricties is het volgens de briefschrijvers wel belangrijk dat er voorzichtig te werk wordt gegaan en er voldoende handhaving beschikbaar is. Restricties kunnen namelijk leiden tot meer illegale verkoop en juist het verbergen van afval - wat juist meer problemen en risico's voor de afvalsector oplevert. "Het is daarom van belang dat een verbod of beperking effectief gehandhaafd wordt", schrijven de brancheverenigingen. Als voorbeeld verwijzen ze naar regelgeving in Frankrijk die de grootte en hoeveelheid van cilinders beperkt bij verkoop aan burgers.

De brief is eind september verstuurd maar pas recent gedeeld met AfvalOnline. Volgens Cewep hebben de organisaties nog geen antwoord ontvangen van de Europese Commissie. 

Nederland

In Nederland is de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik sinds 1 januari 2023 verboden. Sindsdien kampen afvalbedrijven met een scherpe toename van lachgascilinders in het afval en schade aan inzamelvoertuigen en afvalenergiecentrales. Voor de schade daarvan willen ze het Rijk aansprakelijk stellen. De regering voelt zich niet verantwoordelijk, maar wil wel de mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming verkennen.

"We zijn op de hoogte van het probleem in Nederland", licht een woordvoerder van Cewep toe aan AfvalOnline, "maar het speelt ook in andere Europese landen. We hebben gehoord van lachgascilinders die problemen veroorzaken (zij het in andere mate) in de grotere steden van Frankrijk, België, Ierland, Denemarken, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk." Het Verenigd Koninkrijk voerde eerder deze maand ook een lachgasverbod in. 

Lachgascilinders leveren daarnaast niet alleen problemen op in afvalenergiecentrales, geeft Cewep aan. Ook andere installaties waar afval verwerkt wordt kampen ermee, evenals de afvalinzameling.