Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 12 januari 2024

Umincorp kan niet meer op tegen goedkoop nieuw plastic

Plasticrecycler Umincorp is niet langer in staat om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. Rechtbank Rotterdam heeft het bedrijf surseance van betaling verleend voor zijn voornaamste bedrijfsonderdelen.

Arjen Wittekoek, CEO bij Umincorp.
Foto: Umincorp

Na gesprekken met huidige aandeelhouders en verschillende belangrijke stakeholders, die hebben besloten geen financiering te verstrekken of contractafspraken te herzien, heeft Umincorp besloten om uitstel van betaling aan te vragen. Dit is volgens de plasticrecycler grotendeels het gevolg van de zeer lage marktprijzen van nieuwe, fossiele plastics, die hebben geleid tot langdurig lage rendementen en een negatieve operationele kasstroom. Gisteren (11 januari) heeft de rechtbank deze aanvraag voor Umincorps voornaamste bedrijfsonderdelen verleend.

De EU- en Nederlandse regelgeving die het gebruik van gerecycled plastic in producten in respectievelijk 2030 en 2027 gaat verplichten, is voor de recycler een welkome en hard nodige ontwikkeling maar komt wel te laat. Vooralsnog wordt de Europese markt volgens Umincorp echter overspoeld met de import van goedkoop primair plastic, dat alle duurzame ontwikkelingen uit de markt prijst. Arjen Wittekoek, CEO van Umincorp: “We hebben een bewezen technologie voor het duurzaam hergebruik van plastic, dat invulling geeft aan de doelstellingen van zowel Nederland als de EU. Dat beleid wordt echter pas vanaf 2027 realiteit in Nederland en vanaf 2030 in Europa. We zien nu dat nieuw plastic vrijwel ongehinderd wordt gedumpt op de EU-markt. Dit draait in feite de noodzakelijke innovatie op het duurzaam gebruik van onze grondstoffen door de verpakkingssector de nek om.”

Eind 2022 legde toenmalig CEO en medeoprichter Jaap Vandenhoek de werking van de Umincorps plasticrecyclingtechnologie ‘Magnetische Dichtheid Scheiding’ (MDS) uit aan Vakblad Afval!. Deze technologie maakt gebruik van magnetische vloeistof om verschillende materialen van elkaar te scheiden. “We hebben ervoor gekozen om het plasticafval te versnipperen, vervolgens intensief en heet te wassen en daarna te scheiden, om voor een hogere kwaliteit recyclaat te kunnen zorgen.” Dankzij de samenwerking met Albert Heijn en verpakkingsproducent Hordijk leek Umincorp afzetproblemen achter zich te hebben gelaten. Daarnaast hadden recent ook buitenlandse bedrijven interesse in de technologie getoond, zo laat Umincorp weten.

Productie stilgelegd

Eerder deze maand heeft Umincorp Polymers al de productie van gerecycled pet uit flakes stilgelegd, nadat bekend was geworden dat nieuwe EU-wetgeving de toepassing van hoogwaardig gerecycled pet-plastic vanuit nascheidingsinstallaties niet toestaat in verpakkingen met direct voedselcontact.

De medewerkers van de verschillende onderdelen van Umincorp zijn op de hoogte gebracht van de verleende surseance van betaling. Het bedrijf verwacht op korte termijn een partij te vinden die (delen van) haar activiteiten wil voortzetten.