Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 24 juli 2024

D66 vraagt nieuwe staatssecretaris naar statiegeldbeleid

Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga wil weten hoe de nieuwe staatssecretaris voor milieu Chris Jansen in het statiegelddossier zit en vuurt een serie Kamervragen op hem af.

D66-Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga. (Foto: D66)

D66’er Bamenga wil weten hoe Jansen kijkt naar de inspanningen van de producentenorganisatie om tot een beter werkend statiegeldsysteem te komen. Dit naar aanleiding van de lasten onder dwangsom die de Inspectie Leefomgeving en Transport onlangs oplegde aan Verpact in verband met het missen van inzameldoelstellingen voor plastic drankflessen. Hij vraagt de staatssecretaris onder andere wat hij vindt van de uitspraak van Verpact dat ze pas in 2026 denkt te kunnen voldoen aan de inzameldoestellingen voor plastic flesjes en blikjes. En wat gaat hij doen als Verpact ook dit jaar inzameldoelstellingen mist?

Bamenga wil verder weten of het klopt dat Verpact inmiddels 340 miljoen euro niet-geïnd statiegeld in kas heeft en tegelijkertijd de financiële bijdrage vanuit het bedrijfsleven heeft verlaagd. En als dit klopt, wil het Kamerlid horen wat Jansen daarvan vindt. Ook hoort hij graag hoe de staatssecretaris tot op heden invulling heeft gegeven aan een motie om de producentenorganisatie te verplichten jaarlijks te rapporteren over de besteding van niet-geïnd statiegeld. Ook wil hij een update over de opvolging van een motie die vraag om meer innamepunten waar consumenten hun betaalde statiegeld terug kunnen krijgen.

Innameplicht

Jansen wordt verder gevraagd naar of Verpact niet kan meebetalen aan inzamelringen op vuilnisbakken, of hij het eerlijk vindt dat consumenten geen geld terug krijgen voor ingedeukte statiegeldverpakkingen en of hij de mening deelt dat er zo snel mogelijk online een overzicht moet komen van alle inleverpunten voor statiegeldverpakkingen. En is de staatssecretaris bereid te kijken naar een innameplicht voor statiegeldverpakkingen voor winkels die flesjes en blikjes verkopen?

Meerwaarde statiegeld

Tot slot wil Bamenga nog even horen of het klopt dat er tijdens de formatie van het kabinet-Schoof is geïnformeerd naar het afschaffen van statiegeld op blikjes en flesjes. Mocht dit zo zijn, dan wil het Kamerlid hier graag tekst en uitleg over. En hij wil weten of de staatssecretaris de meerwaarde erkent van het statiegeldsysteem en het effect hiervan op de hoeveelheid flesjes en blikjes die op straat eindigen.