Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 11 oktober 2024

IenW kan gaan schrijven aan plan reparatie en hergebruik AEEA

Een groot deel van de Tweede Kamer wil de regering de opdracht geven zich hard te maken voor meer reparatie en hergebruik van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Apparaten die nog prima gereparereerd kunnen worden komen door beleidsprikkels te vaak in recyclingprocessen terecht, menen veel Kamerleden.(Foto: Pexels)

In een motie ingediend tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roepen liefst tien Kamerfracties de regering op een aantal beleidsprikkels die reparatie en hergebruik van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) ontmoedigen ter heroverwegen. De regering moet ervoor zorgen dat retailers en installateurs meer ruimte krijgen voor reparatie en hergebruik. Én ze willen voor het eind van het jaar hiervoor een plan van aanpak zien. De motie, die volgende week dinsdag (15 oktober) plenair in stemming wordt gebracht, is ondertekend door de SGP, CU, NSC, D66, CDA, BBB, PvdD, SP, Volt en VVD. Daarmee is deze praktisch nu al aangenomen, te meer verantwoordelijk staatssecretaris Chris Jansen tijdens het begrotingsdebat aangaf geen problemen met de motie te hebben.

De fracties zien dat veel AEEA nu wordt gerecycled, terwijl nog reparatie en hergebruik mogelijk is. Beleidsmatige prikkels, zoals de afvalstoffenregelgeving en de aangekondigde afgifteplicht en de 65 procent-inzamelnorm voor AEEA, zitten dit echter in de weg. Dit terwijl reparatie en hergebruik hoger op de R-ladder staan dan recycling.

Taskforce

Vorige week stelde Stichting Open, namens producenten verantwoordelijk voor het beheer van AEEA, al dat een nieuw op te richten taskforce gaan zorgen voor een nieuwe inzameldoelstelling voor AEEA, in samenspraak met de overheid. Doel daarbij moet zijn om te komen tot een circulaire aanpak die niet alleen recycling stimuleert, maar ook inzet op een langere levensduur en andere stappen op de R-ladder zoals hergebruik en reparatie. Tijdens een conferentie van Stichting Open zou een meerderheid van de sector hebben aangegeven deze oproep te steunen, zo liet de producentenorganisatie weten.